Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poradca vlády žiadal krematóriá, aby trhali zosnulým zuby s plombami

Komisár pre klimatické zmeny Tim Flannery žiadal vládu, aby vydala nariadenie o povinnom odstraňovaní plomb, pretože obsahujú ortuť, ktorá škodí životnému prostrediu.

Sydney 29. mája (TASR) - Žiadosť hlavného poradcu austrálskej vlády pre klimatické zmeny, aby sa z mŕtvol pred spopolnením vytrhávali zuby s plombami, dnes skritizovali šéfovia pohrebných ústavov ako požiadavku "hraničiacu s mrzačením".

Komisár pre klimatické zmeny Tim Flannery žiadal vládu, aby vydala nariadenie o povinnom odstraňovaní plomb, pretože obsahujú ortuť, ktorá sa prostredníctvom spaľovania môže dostať až do oceánov a potom ďalej do potravinovej siete.

"Veď nechcete otráviť ľudí, keď vás spopolnia," povedal Flannery v pondelok zhromaždeným lekárom. "Potrebujete len kliešte. Je to riešenie za dva doláre," vysvetlil.

Warwick Hanson, predseda Austrálskej asociácie riaditeľov pohrebných ústavov v štáte Nový Južný Wales, uviedol, že "trhanie zuba z úst človeka už hraničí s mrzačením" a je to v rozpore s úlohami pohrebného priemyslu, ktorý má zosnulých chrániť.

"Kliešte za dva doláre a vyšklbnutie zuba - nechápem, ako môže niekto so zdravým rozumom niečo také povedať," dodal Hanson.

Flannery, vyhlásený za Austrálčana roka 2007, sa zatiaľ k tomuto sporu pre médiá nevyjadril.