Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Českí poslanci podporili legalizáciu konope na liečebné účely

Ilustračné foto Foto: TASR/polícia

Pacienti si nebudú môcť doma pestovať marihuanu. Návrh novely zákona ešte musí schváliť horná komora parlamentu - Senát.

Praha 7. decembra (TASR) - Ľudia, ktorí už teraz využívajú konope na liečebné účely, budú mať možnosť získať ho na lekársky predpis.

Po mnohých mesiacoch príprav poslanecká snemovňa českého parlamentu dnes podporila novelu zákona o liečivách vrátane konope, ktoré má pomôcť pri zmiernení príznakov rakoviny, roztrúsenej sklerózy alebo atopického ekzému. Odporcovia zákona namietajú, že môže ísť o predstupeň legalizácie konope čiže marihuany, uviedol portál novinky.cz.

Návrh novely zákona ešte musí schváliť horná komora parlamentu - Senát.

Droga na liečebné účely by sa mala najprv dovážať. Až po roku budú môcť vstúpiť na trh domáci pestovatelia, aby mal Štátny úrad pre kontrolu liečiv čas na prípravu. Ústav bude napríklad vydávať licencie pestovateľom a organizovať výberové konania na nákup marihuany.

Normu, ktorú za predkladateľa obhajoval poslanec a lekár Pavel Bém (ODS), podporujú aj zástupcovia viacerých odborných medicínskych spoločností.

Bémov stranícky kolega Boris Šťastný sa, naopak, postavil proti, lebo mu prekáža nesystémovosť celého zákona, ktorý s konope zaobchádza inak než s ostatnými liečivami. Šťastný dodal, že ako lekár podporuje využitie konope na liečebné účely.

Návrh nepočíta s tým, že by bolo liečebné konope hradené zo zdravotného poistenia.

Pacienti si nebudú môcť doma pestovať marihuanu.

Využitie marihuany na liečebné účely je legálne v množstve európskych krajín a v častiach Spojených štátov. Droga sa bežne užíva na zmiernenie takých stavov ako chronická bolesť a rakovina, uviedla agentúra AP.