Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poslanci sa pýtali na eZdravie, Alan Suchánek mal výhrady

Na archívnej snímke Alan Suchánek Foto: TASR – Štefan Puškáš

Predseda výboru Štefan Zelník (SNS) bol po návšteve Národného centra zdravotníckych informácií spokojný.

Bratislava 5. januára (TASR) – Šéf Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Blaškovitš prešiel pred ostrým spustením elektronizácie zdravotníctva (eZdravie) "výsluchom" zo strany poslancov parlamentného zdravotníckeho výboru. Na poslanecký prieskum sa do NCZI vybrali koncom septembra minulého roka. Predseda výboru Štefan Zelník (SNS) bol po návšteve spokojný, podpredseda výboru Alan Suchánek (OĽaNO) mal výhrady.

"NCZI urobilo pod vedením pána Blaškovitša veľký kus práce za krátky čas,"
povedal Zelník. Nepovažuje za zlyhanie štátu, že pripojenie ambulancií nie je od začiatku roka stopercentné. Podľa jeho slov sa to nepodarilo ani v iných krajinách. Blaškovitš sa podľa Zelníka snaží a nemá to podľa jeho slov jednoduché. "Prebral eZdravie v stave, keď toho veľa urobeného nebolo," povedal Zelník.

Suchánek sa ostrého štartu eZdravia obáva. Zdravotníctvo na to podľa neho nie je dostatočne pripravené, za čo môže štát. "A pritom si elektronizácia vyžiadala desiatky miliónov eur," podotkol. Softvér sa podľa neho zavádzal narýchlo, v ostrej prevádzke preto očakáva vážne výpadky. Predpokladá, že mnohých starších lekárov môžu problémy pri zavádzaní eZdravia doviesť až k ukončeniu ich praxe.

Súhlasí s ním aj Marek Krajčí, člen zdravotníckeho výboru a tieňový minister zdravotníctva za OĽaNO. "To by pri súčasnom nedostatku lekárov primárneho kontaktu, ale aj niektorých špecialistov mohlo viesť najmä v zaostalejších regiónoch až ku kolapsu ambulantnej sféry," uviedol. Člen zdravotníckeho výboru Tibor Bastrnák (Most-Híd) označil nedodržanie termínu úplného zavedenia eZdravia za negatívny moment v zdravotníctve.

EZdravie prináša elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť sa má i duplicitným vyšetreniam. Odstrániť sa majú opakované vyšetrenia u lekárov, zefektívniť návštevy u lekára, obmedziť zase nepriaznivé účinky liekov. Lekári majú získať rýchly prístup k zdravotným záznamom pacienta, čo im umožní zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Elektronizácia zdravotníctva si podľa NCZI doteraz vyžiadala 87,8 milióna eur. Išlo o zdroje z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. Termín ostrého spustenia elektronických služieb do praxe sa viackrát posúval. Pôvodne sa tak malo stať už v roku 2013, kedy mala začať fungovať jeho pilotná verzia. Nakoniec sa elektronizáciu podarilo spustiť pilotne od roku 2015 a naostro od januára 2018.