Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Preukaz o dočasnej práceneschopnosti naďalej vystavuje lekár

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

SP zaznamenala viacero podaní klientov informujúcich sa o stanovisko k danej otázke po tom, čo im lekár odmietol predmetný doklad vystaviť.

Bratislava 20. februára (TASR) - Ak práceneschopnosť trvá dlhšie obdobie a prechádza z jedného mesiaca do druhého, práceneschopný občan, ktorý zo Sociálnej poisťovne (SP) poberá dávku nemocenské, je povinný začiatkom každého ďalšieho mesiaca trvania práceneschopnosti predkladať SP Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti (tzv. lístok na peniaze). Vystavuje ho lekár. Poisťovňa upozorňuje svojich klientov aj lekárov, že na tejto skutočnosti sa nič nezmenilo ani po 1.1.2014.

SP zaznamenala viacero podaní klientov informujúcich sa o stanovisko k danej otázke po tom, čo im lekár odmietol predmetný doklad vystaviť. Poisťovňa upozorňuje, že nevydala žiadne usmernenie určené lekárom, ktoré by obsahovalo akúkoľvek zmenu vo vystavovaní preukazu pacientom pre Sociálnu poisťovňu. Ak poberateľ dávky nemocenské doklad o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti za uplynulý kalendárny mesiac nepredloží, dávku nemocenské mu SP nevyplatí.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.