Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre úrazy vlani operovali vyše 34.000 ľudí

Ilustračné foto: TASR

Najčastejšie sú úrazy končatín, potom úrazy hlavy, chrbtice, polytraumatizmy a popáleniny.

Bratislava 21. augusta (TASR) - V dôsledku úrazu museli lekári vlani operovať predbežne 34.059 ľudí. Najčastejšie pomáhali pri úrazoch končatín (30.246 operovaných pacientov). Z nich vyše 27.000 predstavovali dospelí, zvyšok deti. Vyplýva to z predbežného výkazu o chirurgických výkonoch na posteľových oddeleniach, ktoré TASR poskytol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Bubla.

Druhá priečka patrí úrazom hlavy, ktoré si vyžiadali operáciu 1603 ľudí. Nasledujú úrazy chrbtice (908 operovaných pacientov), polytraumatizmy (633 operovaných pacientov) a popáleniny (383 operovaných pacientov. Posledná priečka patrí úrazom oka, pre ktoré museli lekári operovať 286 osôb.

Na Slovensku sa ročne stanú státisíce úrazov, na ktorých liečbu vynakladajú zdravotné poisťovne desiatky miliónov eur. Ako vyplýva z údajov, ktoré TASR poskytli Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera a Union ZP, vlani došlo celkovo k 912.000 úrazom. Liečba týchto pacientov stála 114,3 milióna eur. Úrazy sú bežnejšie u dospelých ako u detí. Medzi časté úrazy patria poranenia hlavy, zápästí, rúk, členkov či kolien.