Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prevencia preležanín je šesťkrát lacnejšia ako ich liečba

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Dekubity sú veľkým zdravotným problémom miliónov ľudí na svete.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Pri príležitosti Medzinárodného dňa Stop preležaninám (20. novembra) sa dnes v Bratislave uskutočnila tlačová konferencia organizovaná Asociáciou sestier a pacientov (ASAP) so zámerom prostredníctvom médií informovať verejnosť o potrebe zvýšenej prevencie a zlepšenia zdravotnej starostlivosti.

"Preležaniny známe tiež ako dekubity sú nebezpečné, bolestivé, zbytočné a ekonomicky nákladné ochorenia. Sú aj etickým problémom a dlhodobá trauma najmä pre príbuzných, ak im postihnutý kvôli preležaninám zomrel. Treba si uvedomiť, že prevencia preležanín je šesťkrát lacnejšia ako ich liečba," konštatovala predsedníčka ASAP Ľubica Kočanová.

Dekubity sú veľkým zdravotným problémom miliónov ľudí na svete. Preto v roku 2011 vznikla v Riu de Janeiro deklarácia adresovaná všetkým národom pod názvom Stop preležaninám ako univerzálne ľudské právo. V Európe majú preležaniny 4 milióny ľudí, čo je 23 % pacientov. Toto ochorenie majú najmä ležiaci pacienti a vzniká najčastejšie v krížovej oblasti tela.

"Podľa zahraničných prieskumov preležaniny sú až v 95 percentách zbytočne vzniknuté rany a dá sa im predísť vhodnou prevenciou. Na Slovensku tento stav hodnotíme pozitívne, lebo exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik v roku 2010 zadefinoval dekubity ako indikátor kvality nemocníc. Tie ich sledujú, ale nie sú zistené skutočné počty, pretože do roku 2012 boli veľmi nízke. Až vlani narástol počet nahlásených dekubitov z nemocníc o 140 %. Bolo ich 1279 a 9192 prípadov nahlásili Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti. No nie sú to všetky prípady," dodala Kočanová.

Zároveň dodala, že treba zmeniť podmienky v nemocniciach. To sa týka materiálneho aj personálneho vybavenia počtom zdravotných sestier. Sú potrebné nielen polohovateľné postele, ale aj pomôcky na vákuovú terapiu a komplexná zdravotná starostlivosť o pacientov pozostávajúca z hygieny, výživy, hydratácie či redukcie množstva liekov.

Preležaniny začínajú byť fenoménom, pretože u nás je demografický nárast seniorov. Aj preto ASAP robí prednášky pre verejnosť o prevencii preležanín v domácom prostredí. Tam sa účastníci dozvedia, že dekubity sú otlaky alebo rany poškodenej kože. Vzniknú tlakom, ktorý vyvoláva lokálne neprekrvenie, čím neokysličené bunky odumierajú a vedú k vzniku zápalových stavov. Vznikajú tiež trením, keď koža otierajúc sa o iné povrchy sa oslabuje, tratí pokožku a môže sa poškodiť. Všetky poškodenia kože a jej podráždenia podporujú vznik preležanín. Tie podľa pokročilosti majú štyri stupne od blednúceho začervenania až po odumretie miest, ktoré sa tiahnu až do mäsa a môžu viesť až k otrave krvi.