Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prevencia zachraňuje životy. Pomáha ľuďom zostať fit aj vo vyššom veku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukazuje sa, že aj psychika významne ovplyvňuje náš život. Napríklad ťažká depresia priková pacienta k posteli, nevládze z nej často ani vstať.

Bratislava 29. februára (TASR) - Dobrá prevencia civilizačných ochorení môže ročne zachrániť milióny životov. Kľúčová je aj v dosiahnutí kvalitného seniorského veku. Na štvrtkovej tlačovej konferencii na to poukázal lekár a garant konceptu Polikliniky Váš Lekár Boris Bajer. Zároveň upozornil, že Slováci podľa štatistík prevenciu podceňujú.

"Dobrá prevencia civilizačných ochorení môže ročne zachrániť približne 40 miliónov ľudských životov. Kľúčová je však aj v dosiahnutí kvalitného seniorského veku. Na našom okolí vidíme, aké je ťažké žiť s chronickými ochoreniami v staršom veku. Ľudia po 80. roku života často nevedia prejsť na toaletu bez pomoci, či navariť si. Máme pritom potenciál chodiť v osemdesiatke aj na vysokohorské túry s vnúčatami a pravnúčatami, len ten potenciál zrážame našou neskorou starostlivosťou o svoje zdravie," skonštatoval Bajer.

Upozornil, že Slováci chodia do ambulancií často až pokročilých štádiách ochorení. "Spomedzi krajín Európskej únie sa dlhodobo nachádzame na najvyšších priečkach v úmrtnosti na srdcovo-cievne či onkologické ochorenia. Ročne sa u nás diagnostikuje viac ako 40.000 zhubných nádorových ochorení. Mnohým úmrtiam sa pritom dá predísť prevenciou a zdravým životným štýlom," ozrejmil odborník.

Vysvetlil, že život človeka často ovplyvňuje aj jeho psychika, ktorú môže pomôcť zlepšiť práve zdravý životný štýl. "Ukazuje sa, že aj psychika významne ovplyvňuje náš život. Napríklad ťažká depresia priková pacienta k posteli, nevládze z nej často ani vstať. Úzkosť môže spôsobiť absolútnu sociálnu izoláciu. Chronický enormný pracovný stres je významný rizikový faktor onkologických, kardiovaskulárnych a neurodegeneratívnych ochorení," priblížil Bajer. Dôležitá je podľa neho najmä dobrá výživa, pravidelný pohyb, optimálny spánok a dobrý manažment stresu.