Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prevenciou by sa dalo predísť asi 60 percentám úmrtí na choroby srdca

Foto: TASR

S chorobami srdca alebo ciev súvisí na Slovensku každé druhé úmrtie. Podobné je to vo viacerých krajinách.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Dôslednými preventívnymi opatreniami vrátane liečby by sa mohlo predísť asi 60 percentám úmrtí na srdcovo cievne ochorenia.

Na dnešnej tlačovej konferencii k Svetovému dňa srdca to uviedol prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy Daniel Pella.

S chorobami srdca alebo ciev súvisí na Slovensku každé druhé úmrtie. Podobné je to vo viacerých krajinách. Celosvetovo na tieto choroby ročne umiera 17,3 milióna ľudí a toto číslo neustále rastie. Najhoršia situácia je v Rusku, na Ukrajine či v Kazachstane, naopak, najlepšie je na tom Japonsko, Francúzsko, Taliansko či Švajčiarsko. Aj keď ľudia poznajú rizikové faktory ako vysoký krvný tlak, cholesterol či fajčenie, priestor na prevenciu Pella vidí v podávaní korektných a podrobných informácií. „Týka sa to napríklad falošných reklám na potraviny. Mnoho ľudí si myslí, že keď si kúpia margarín obohatený o omega-3 mastné kyseliny, je to lepšie, ako keby si kúpili obyčajné maslo,“ spomenul odborník. Deti by podľa neho mali mať v škole predmet, v rámci ktorého by sa učili o zdravom životnom štýle, zvýhodnení by mali byť ľudia, ktorí sa o svoje zdravie starajú. Prevencia je však podľa odborníkov aj otázkou peňazí a politiky štátu. Predseda parlamentného zdravotníckeho výboru a exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) dnes uviedol, že investovanie do prevencie je politicky nepríťažlivé, lebo výsledky neprichádzajú hneď. Odborníci však dodali, že veľmi dôležitá je aj motivácia jednotlivca.

Zo srdcových chorôb spôsobuje na Slovensku až 60 percent úmrtí ischemická choroba srdca, mozgové príhody asi 20 percent. Vysoké riziko pri srdcovo-cievnych ochoreniach spôsobuje cukrovka spojená s obezitou. „V ostatnom čase sa začal používať výraz diabezita, ktorý výstižne poukazuje na vysoké kardiovaskulárne riziko,“ povedal Pella.

Svetový deň srdca
Svetový deň srdca si verejnosť pripomína 29. septembra. Pri tejto príležitosti si záujemcovia môže nechať zmerať tlak a srdcovú frekvenciu v Košiciach na Hlavnej ulici 27. septembra od 9.00 do 18.00 h, v rovnakom čase aj v Banskej Bystrici na Námestí SNP 4. októbra a v hlavnom meste pred Slovenským národným divadlom 11. októbra. Na prevenciu pred srdcovo-cievnymi ochoreniami je zameraná aj kampaň MOST Mesiac o srdcových témach, ktorá vrcholí 28. septembra. V rámci nej budú vypravené aj vlaky zdravia, kde sa cestujúcim bude venovať odborný personál.
Epidemiologické prieskumy potvrdili, že najčastejšími kardiovaskulárnymi ochoreniami sú vysoký krvný tlak a kôrnatenie tepien v rôznych podobách a lokalizáciách, ako napríklad srdcový infarkt, mozgová porážka, zlyhanie obličiek či gangréna na dolných končatinách. Podľa odborníkov je znepokojujúce, že kôrnatenie tepien, ktoré vedie k infarktu, sa vyskytuje aj u mladých ľudí. V Spojených štátoch podľa Pellu nedávno realizovali výskum, v rámci ktorého vyšetrovali srdcia darcov určených na transplantáciu. Darcovia väčšinou zahynuli pri autonehodách. U ľudí vo veku pod 25 rokov malo známky aterosklerózy v koronárnych cievach asi 22 percent. V skupine 25 až 35 ročných mala aterosklerózu takmer polovica ľudí. Vo vekovej skupine nad 35 rokov to bolo až 70 percent jedincov.