Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prezuvky do školy by mali byť vyrobené z prírodných materiálov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

U detí v najmenších vekových skupinách treba preferovať nízku členkovú obuv z čo najľahších materiálov.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Detská noha je extrémne citlivá na škodlivé vonkajšie vplyvy. Prezuvky do školy by mali byť vyrobené z prírodných materiálov, ako sú napríklad prírodné usne a textil, pretože sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy a prispôsobia sa anatomickému tvaru chodidla a nedráždia kožu. Uviedla to vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Jana Hamade.

U detí v najmenších vekových skupinách treba preferovať nízku členkovú obuv z čo najľahších materiálov. Nesprávna obuv môže z dlhodobého hľadiska podľa ÚVZ spôsobiť rôzne deformity, trvalé poškodenie kostry chodidla, ale i skoliózu.

"Nevhodnými materiálmi sú rôzne plasty, poroméry a koženky, pretože sú tvrdé, nepriedušné, ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a pre malú schopnosť odvádzať vlhkosť z povrchu kože môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení," povedala Hamade. Dôležité je podľa nej vyberať obuv podľa účelu jej používania. Zároveň upozornila, že prezuvky nie sú to isté čo obuv do telocvične a nemali by sa zamieňať. Na aktivitu je určená športová obuv s mohutnejšou a trvanlivejšou konštrukciou a pevnou protišmykovou podošvou.