Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

PRIESKUM: Slováci jedia málo ovocia a zeleniny

Ilustračné foto Foto: TASR

Aspoň päť porcií ovocia alebo zeleniny denne zjedlo v roku 2014 len 10,8 percenta ľudí, jednu až štyri porcie 42,6 percenta. Zeleninu a ovocie denne vôbec nekonzumuje 46,3 percenta Slovákov.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Mnohí Slováci nejedia denne ovocie a zeleninu. Dáta Eurostatu ukazujú, že v prípade ich konzumácie sú pod priemerom Európskej únie (EÚ). Aspoň päť porcií ovocia alebo zeleniny denne zjedlo v roku 2014 len 10,8 percenta ľudí, jednu až štyri porcie 42,6 percenta. Zeleninu a ovocie denne vôbec nekonzumuje 46,3 percenta Slovákov.

Pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny je považovaná za významný prvok zdravej a vyváženej stravy. Avšak v Európskej únii v roku 2014 ich viac než jedna tretina (34,4 %) populácie vo veku 15 a viac rokov nekonzumovala denne, zatiaľ čo menej než 15 % (14,1 %) konzumovalo aspoň päť porcií každý deň, informovalo tlačové oddelenie Zastúpenie Európskej komisie v SR. Štatistiky tiež odhalili, že čím je úroveň dosiahnutého vzdelania vyššia, tým je väčší podiel populácie dodržiavajúcej pravidlo "5 za deň".

Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie možno konzumovať ovocie a zeleninu neobmedzene. Za deň treba zjesť minimálne 400 gramov ovocia a zeleniny, s výnimkou zemiakov a ďalších škrobovitých hľúz, rozdelenej do piatich porcií. Zeleninu možno konzumovať v akejkoľvek podobe. Nielen surovú, ale aj vo forme 100-percentných džúsov a pyré, na čo upozorňuje aj kampaň podporovaná Európskou úniou.