Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prípadov chrípky začalo pribúdať

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chrípka prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Chorých na chrípku počas uplynulého týždňa pribudlo. Lekári nahlásili 3925 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. "V porovnaní s minulým týždňom ide o nárast chorobnosti o 23,3 percenta," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Počas týždňa zaznamenali celkovo 44.254 akútnych respiračných ochorení (ARO).

Najvyššia chorobnosť na chrípku bola v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom. Najviac chorých bolo medzi mládežou vo veku 15 až 19 rokov, priblížil Rovný.

S príchodom októbra prišiel aj čas chrípkovej sezóny, ktorá potrvá až do apríla budúceho roka. Za najúčinnejšiu formu prevencie proti chrípke sa podľa Úradu verejného zdravotníctva SR považuje očkovanie. Najvhodnejším časom naň sú mesiace október a november.

Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.