Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Projektu jednej poisťovne verí podľa V. Novotného asi už len R. Fico

Na snímke vľavo poslanec Viliam Novotný z klubu SDKÚ-DS. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf kabinetu Fico sa dnes po rokovaní vlády vyjadril, že projekt jednej zdravotnej poisťovne vôbec nie je mŕtvy.

Bratislava 21. mája (TASR) - Projekt jednej zdravotnej poisťovne, s ktorej vznikom vláda počítala v tomto roku, nie je podľa Roberta Fica (Smer-SD) mŕtvy. Opozičný poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) si však myslí, že premiér je jediný, kto tomu verí. Nesúhlasí tiež s tým, že v zdravotníctve sa za pôsobenia ministerky Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) urobilo kus roboty, ako tvrdí Fico.

"Neviem, o akom kuse práce hovorí. Zdravotníctvo v ostatných dvoch rokoch stagnuje, charakteristické je, že sa všetky termíny odsúvajú na začiatok roka 2016 alebo neskôr," povedal Novotný. Problém pri jednej zdravotnej poisťovni vidí nielen vo financovaní, ale aj zadefinovaní verejného záujmu pre prípadné vyvlastňovanie akcionárov súkromných poisťovní.

Realizáciu jednej poisťovne vidí ako veľmi nepravdepodobnú aj výkonný riaditeľ Health Policy Institute Peter Pažitný. "Skôr sa mi zdá, že Smer sa takýmto spôsobom ako keby pripomína voličom pred voľbami," skonštatoval s tým, že to bolo vidieť pred voľbami do samosprávnych krajov, pri voľbe prezidenta aj teraz pred eurovoľbami. Poukázal na to, že vyhlásenia o jednej poisťovni neboli a ani teraz nie sú sprevádzané reálnymi krokmi, či už z hľadiska legislatívy, technickej pripravenosti alebo finančného krytia.

Šéf kabinetu Fico sa dnes po rokovaní vlády vyjadril, že projekt jednej zdravotnej poisťovne vôbec nie je mŕtvy. "Len najskôr musíme získať zdroje z prevodu štátnych aktív, do súkromného sektora, ktoré nepotrebujeme a tieto zdroje potom použijeme na realizáciu tohto významného projektu. V zdravotníctve bol urobený kus roboty," povedal Fico na adresu jednej zdravotnej poisťovne a Zvolenskej.

Projekt v súčasnosti stojí. Šéfka rezortu vlani aj napriek sklzu oproti plánovanému harmonogramu hovorila o snahe dodržať základné termíny. Ministerstvo však napokon nepredstavilo ani pripravený zákon, ktorý mal celý proces upraviť. Zvolenská ešte koncom minulého roka avizovala, že projekt je pripravený, ale nepohne sa ďalej skôr, ako budú na neho peniaze. Podľa rezortu naďalej platí, že projekt je pripravený.