Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prvá pomoc hemofilikom má rovnaké zásady ako pri ostatných ľuďoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ide o pacientov, ktorým sa ťažko zráža krv a na Slovensku je ich podľa štatistík asi 600, z toho vyše 130 detí.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Hemofilici môžu vykrvácať z malých rán či poranení, a preto by bez potrebného lieku nemali nikam ísť. Ide o pacientov, ktorým sa ťažko zráža krv a na Slovensku je ich podľa štatistík asi 600, z toho vyše 130 detí. Dôležitú úlohu v ich živote zohrávajú okrem liečby i blízki, priatelia či kolegovia, ktorí dokážu v prípade potreby poskytnúť prvú pomoc a tiež vnútrožilovo podať liek.

"Pre pacientov s ťažším typom tohto ochorenia je rýchla prvá pomoc základnou podmienkou prežitia," upozornil predseda Slovenského hemofilického združenia (SHZ) Jaroslav Janovec. Podanie prvej pomoci hemofilikom sa takmer nelíši od prvej pomoci ľuďom bez tejto diagnózy. Treba im však čo najrýchlejšie podať liek nahrádzajúci v tele bielkovinu, ktorá zabraňuje zvýšenej krvácavosti. Okrem neho by mali mať pri sebe preukaz s upozornením a kontakt na ošetrujúceho hematológa, ktorý upriami pozornosť na potrebu špeciálnej nemocničnej starostlivosti.

Zavolať záchranárov je vhodné i v prípade, ak sa pacient udrie, no nevidno na ňom žiadne vonkajšie zranenia a nesťažuje sa na bolesti. "Hematológa treba kontaktovať v prípade, ak ide o väčšie zranenie. Dokáže zabezpečiť adekvátnu liečbu krvácania," informovala vedúca Národného hemofilického centra Angelika Bátorová. Vnútorné krvácanie môže byť pre hemofilikov životunebezpečné a včasné podanie lieku ešte pred prevozom do nemocnice je podľa nej neraz život zachraňujúcim úkonom.

Vonkajšie krvácanie radí šéf Slovenského Červeného kríža (SČK) Viliam Dobiáš zastaviť, pričom platia rovnaké zásady ako pri ostatných ľuďoch: pri rane s krvácaním možno tlačiť prstami alebo dlaňou priamo v mieste krvácania. Keď má záchranca k dispozícii obväzy a absolvoval kurz prvej pomoci, môže aplikovať tlakový obväz.

Pri krvácaní z rán na končatinách a krku, kde veľké cievy prebiehajú tesne pod povrchom kože, je dôležité poskytnúť aj protišokové opatrenia. Zraneného treba uložiť do pohodlnej polohy, upokojiť ho a brániť stratám tepla prikrytím.

Hemofília je nevyliečiteľná a vrodená. Ochorenie prenášajú zdravé ženy a trpia ňou mužskí potomkovia rodiny. Ku krvácaniu u niektorých dochádza i spontánne.