Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri cievnej mozgovej príhode treba pacienta rýchlo dostať k lekárovi

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Náhlu cievnu mozgovú príhodu možno najprv spoznať na reči. Dotyčnému oťažie jazyk, jeho reč je nezrozumiteľná a má zlú artikuláciu.

Bratislava 11. marca (TASR) - Cievne mozgové príhody sú jednou z častých príčin úmrtí. Pokiaľ sa však v prípade náhlej cievnej mozgovej príhody, keď dôjde k prasknutiu cievky v mozgu, tzv. hemoragická forma, podarí včas rozpoznať príznaky a dopraviť pacienta do nemocnice, možno ho zachrániť. Ischemická forma je, keď dôjde k zúženiu ciev a tým k nedokrveniu mozgu.

"Obidve formy sú závažné a platí to, že ak sa podarí v časovom okne do štyroch hodín transportovať dotyčného na CT vyšetrenie a k neurológovi, má vyhraté," skonštatoval pre TASR vedúci strediska odbornej prípravy Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Jozef Minár.

Priblížil, že náhlu cievnu mozgovú príhodu možno najprv spoznať na reči. Dotyčnému oťažie jazyk, jeho reč je nezrozumiteľná a má zlú artikuláciu. "Niekedy ten človek možno vyzerá ako opitý, lebo nemôže dobre rozprávať," poznamenal Minár. Poukázal na to, že ak takýto človek vyplazí jazyk, väčšinou ho vychyľuje do tej strany, ktorá je v mozgu postihnutá. Príznakmi je aj jedna väčšia zrenička ako druhá, dvojité videnie, ochabnutý ústny kútik, ochabnuté očné viečko, či slabší stisk v jednej ruke, alebo oslabená noha, kedy človek padá a nemôže chodiť.


Pokiaľ sa u človeka, väčšinou ide o starších ľudí, objavia takéto príznaky, treba ich upokojiť, posadiť, dať hlavu nabok a rýchlo volať záchrannú službu alebo tiesňovú linku 155. Ako vysvetlil Minár, poloha v sede zabezpečí, aby sa do hlavy nevalila krv. Dôležité je tiež dať hlavu postihnutého nabok, keďže môže mať problém s prehĺtaním slín a mohol by ich vdýchnuť. Pokiaľ by u pacienta došlo do príchodu pomoci k bezvedomiu a zastaveniu dýchania, treba začať s resuscitáciou.

Postup prvej pomoci v prípade zlomenín môžete nájsť TU
Postup prvej pomoci v prípade popálenín môžete nájsť TU
Postup prvej pomoci v prípade dusenia môžete nájsť TU