Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

RADÍME: Parodontitídu ľudia podceňujú, môže ich to stáť zuby

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Prvotnými príznakmi sú parodontitídy krvácajúce ďasná, citlivosť, zapáchajúci dych, opuch ďasien a kývanie zubov.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Druhou najčastejšou príčinou straty zuba po zubnom kaze je parodontitída.

"Ochorenie ďasna, závesného aparátu a okolitej kosti spôsobuje najmä nedostatočná ústna hygiena a podceňovanie príznakov. Ohrození sú aj ľudia, ktorí majú parodontitídu v rodine, ako aj ľudia užívajúci antidepresíva alebo trpiaci cukrovkou či fajčiari," hovorí Libor Michna z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Počiatky parodontitídy človek necíti, môže však viesť až k strate zubov. Prvotnými príznakmi sú však krvácajúce ďasná, citlivosť, zapáchajúci dych, opuch ďasien a kývanie zubov. "Primárnou príčinou ochorenia je nedostatočná dentálna hygiena, ktorá predstavuje živnú pôdu pre nebezpečné baktérie žijúce v povlaku na povrchu zuba. Lepkavý biofilm zložený zo spomínaných baktérií, slín a zvyškov potravy následne napáda ďasná a spôsobuje nebezpečný zápal," vysvetlil Michna.

Ľuďom, ktorí majú takéto problémy, odporúča prekonať predsudky a vyhľadať pomoc odborníka. Ten vie parodontitídu stabilizovať do takej miery, že sa pacient môže vyhnúť extrakcii zuba, prípadne sa chýbajúce zuby nahradia. "Primárne je však dôležité a nevyhnutné parodontitídu zastabilizovať, dodržiavať stopercentnú ústnu hygienu a riadiť sa radami svojho stomatológa – špecialistu. Až potom je možné chýbajúci zub nahradiť napríklad dentálnym implantátom," zhrnul Michna.