Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dokáže to každý: Takto sa môžete chrániť pred infarktom a mŕtvicou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Ak máme pacienta - muža, ktorý má 50 rokov a nedbá na svoj vysoký tlak, skráti mu to život o sedem rokov, tvrdí kardiológ.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Väčšine srdcovocievnych ochorení, vrátane infarktu či mozgovej mŕtvice, sa dá predchádzať zmenami životného štýlu. Tie by podľa odborníkov dokázali zabrániť 80 percentám predčasných úmrtí na kardiovaskulárne choroby. "Ak máme pacienta - muža, ktorý má 50 rokov a nedbá na svoj vysoký tlak, skráti mu to život o sedem rokov," upozorňuje kardiológ profesor Róbert Hatala. Napriek tomu však mnoho ľudí hodnoty svojho krvného tlaku nepozná.

Hypertenzia je jedným z vyvolávajúcich faktorov srdcovocievnych príhod. Problémom je tlak vyšší ako 140/90 mmHg, priblížil Hatala. Osobám starším ako 50 rokov odporúča jeho hodnoty kontrolovať aj viackrát ročne. Odhaduje sa, že v súčasnosti žije na Slovensku viac ako 200.000 osôb vo veku od 45 do 64 rokov s mimoriadne vysokým rizikom vzniku srdcového infarktu alebo mozgovej porážky. Nemajú žiadne výraznejšie fyzické ťažkosti a preto nie sú motivovaní, aby si dali skontrolovať krvný tlak či hladinu cholesterolu. Mnohí z nich fajčia, väčšina z nich má nadváhu alebo obezitu a chýba im pravidelný pohyb.

Medzi rizikové faktory vzniku ochorení srdca a ciev, ktoré môžu ľudia sami ovplyvniť, patrí najmä nedostatok fyzickej aktivity, nezdravá výživa, fajčenie, nadváha alebo obezita, ako aj vysoký krvný tlak a cholesterol. Napríklad fajčiari majú dvakrát až trikrát vyššie riziko, že dostanú srdcový infarkt, ako nefajčiari. Predpokladá sa, že najmenej 80 percent všetkých srdcových infarktov u mužov mladších ako 45 rokov je spôsobených fajčením.

"Všetci vieme, čo je zdravý životný štýl,“ skonštatovala kardiologička docentka Eva Goncalvesová s tým, že nie je však také jednoduché ho dodržiavať.

Blahodarný vplyv na srdce má dostatok fyzickej aktivity. Rovnako je dôležité správne stravovanie. Zloženie stravy a obsah soli môže mať na srdce ochranný alebo naopak ničivý vplyv a jedlo tiež ovplyvňuje ostatné rizikové faktory. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie spôsobuje nedostatočný príjem ovocia a zeleniny až 1,7 milióna úmrtí ročne. Obezitológ Peter Minárik odporúča pre zdravé srdce stravu, v ktorej nebudú chýbať ryby, vláknina z rastlinnej stravy a ochrana srdca a ciev - nenasýtené mastné kyseliny.

Viac informácií o srdcovocievnych ochorenia možno nájsť na webe Únie pre zdravšie srdce www.presrdce.eu.