Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Pri epileptickom záchvate sa neodporúča násilím otvárať ústa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

U známych epileptikov je pri záchvate vhodný diazepam v rektálnej forme alebo midazolam vo forme ústneho roztoku, objasnil primár.

Levoča 10. apríla (TASR) - Pri epileptickom záchvate je dôležité zabrániť poraneniu pacienta pádom na zem alebo nárazom do okolitých predmetov. Okrem toho je potrebné zamedziť vdýchnutiu slín či zvratkov. Upozornil na to primár neurologického oddelenia nemocnice v Levoči Ladislav Gurčík, ktorý zároveň neodporúča otvárať pacientovi násilím ústa ani vkladať do nich predmety, respektíve vyťahovať jazyk.

"Odporúča sa uložiť postihnutého do polohy na bok, podložiť hlavu mäkkou podložkou, predsunúť sánku a vyčkať do skončenia kŕčovej aktivity a návratu vedomia. U známych epileptikov je pri záchvate vhodný diazepam v rektálnej forme alebo midazolam vo forme ústneho roztoku," objasnil primár.

Niekoľko hodín pred záchvatom možno podľa neho pozorovať príznaky, ako je zmena nálady, bolesti hlavy, podráždenosť alebo nespavosť. Záchvat začína náhlou stratou vedomia a pádom na zem. "Predchádzať mu môže v niektorých prípadoch výkrik podmienený kŕčom hlasiviek. Nasleduje zvýšené napätie tela a končatín v kŕči, za ktorým po niekoľkých sekundách nasledujú klonické rytmické zášklby tela s pohryzením jazyka, pomočením a pošpinením stolicou," vysvetlil Gurčík. Pacient má rozšírené zreničky, chrčivo dýcha a niekedy je prítomná aj pena na ústach. Celý záchvat trvá približne dve až tri minúty a po jeho doznení nastáva fáza zmätenosti.

Vysoké percento epileptických záchvatov podľa primára zostáva bez objasnenej príčiny, významný podiel však odborníci prikladajú genetike. Jednorazovo sa môže záchvat prejaviť napríklad aj u osôb intoxikovaných alkoholom. Najvyšší výskyt ochorenia je v detskom veku, keď ide prevažne o generalizované epileptické záchvaty. V dospelosti, najmä po sedemdesiatke, prevládajú záchvaty generované patologickými ložiskami v mozgu. Ide o komplexné ochorenie, na vzniku ktorého sa podieľa viacero faktorov a tie sa môžu navzájom kombinovať.

"Je potrebné poznamenať, že nejde o psychiatrické ochorenie, hoci niektoré typy epileptických záchvatov takéto ochorenie imitujú a až podrobný anamnestický rozbor a EEG vyšetrenie nasmeruje lekára k správnej diagnóze," uzatvára Gurčík s tým, že v levočskej nemocnici majú aktuálne približne 200 pravidelne sledovaných pacientov s epilepsiou a epileptickými záchvatmi.