Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Väčšina žltačiek má rovnaké príznaky, telu škodia rôzne

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Hygienici upozorňujú, že ochorenia sú klinicky identické, líšia sa však spôsobom prenosu a následkami.

Bratislava 2. marca (TASR) – Medzi ľuďmi sa najčastejšie vyskytujú vírusové hepatitídy štyroch druhov. Žltačky typu A, B, C a E. Hygienici upozorňujú, že ochorenia sú klinicky identické, líšia sa však spôsobom prenosu a následkami.

"Približne 70 percent zo všetkých žltačiek tvorí vírusová hepatitída typu A," povedala pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

Žltačka typu A sa tak ako pri chrípke prejavuje malátnosťou, únavou, bolesťou hlavy či zvýšenou teplotou. Neskôr infikovanému zožltnú bielka či koža. Šíri sa fekálno-orálnou cestou.

Žltačka typu B sa prejavuje podobne, väčšina príznakov však býva intenzívnejšia. "Choroba môže prejsť do chronickosti, čo sa pri žltačke typu A nestáva. Môže dôjsť k vzniku pečeňovej cirhózy alebo karcinómu," poznamenala Skalická. Ochorenie sa prenáša krvou.

Do chronickosti prechádza často aj vírusová hepatitída typu C, tiež sa prenáša krvou. Prebieha pod obrazom únavy a gastrointestinálnych príznakov, žltačka sa zjaví len výnimočne.

Pri žltačke typu E sú chrípkové, kĺbové a gastrointestinálne ťažkosti intenzívnejšie než pri vírusovej hepatitíde typu A, poznamenala hovorkyňa. Ochorenie do chronicity neprechádza, šíri sa fekálno-orálnou cestou.

Existuje šesť druhov hepatitíd – A, B, C, D, E, G.