Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V 12 regionálnych nemocniciach osadia 1200 nových lavičiek

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hodnota investície je 160-tisíc eur.

Rožňava 23. júla (TASR) - V dvanástich regionálnych nemocniciach siete Svet zdravia dnes začali s generálnou výmenou lavičiek na sedenie. V čakárňach tak postupne do polovice septembra osadia celkovo 1200 nových lavičiek so 4100 miestami.

Hodnota investície je 160.000 eur. Ako prvé dnes dostali dodávku lavičiek nemocnice v Rožňave a Trebišove, informoval TASR hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Projekt vznikol na základe iniciatívy Pekná nemocnica. V rámci nej mali všetci zamestnanci možnosť navrhnúť zlepšenia, ako by bolo možné skrášliť a zútulniť priestory nemocníc Sveta zdravia. Práve lavičky patria k najkritizovanejším v slovenských nemocniciach. Tie nové sa podľa spoločnosti vyznačujú dobrou ergonómiou sedadiel, odolnosťou a jednoduchou hygienickou údržbou.

"Naši zamestnanci aj pacienti sa zhodli, že lavičky v nemocničných čakárňach sú významným problémom. Dnes prezentujeme generálne riešenie, ktoré prináša nový komfortný a hygienický štandard vo všetkých 12 nemocniciach," uviedol Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ Sveta zdravia, a. s.

Finančným partnerom projektu je zdravotná poisťovňa Dôvera. "O technické zariadenie nemocníc sa nemá starať zdravotná poisťovňa. Našli sme však spôsob, ako túto investíciu finančne pokryť, nemocnice boli ochotné spolupracovať, tak sme pomohli nad rámec našich povinností," uviedol generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Martin Kultan.

Pacientom nemocnice v Rožňave spríjemní čakanie 214 nových lavičiek so 722 miestami, pre trebišovskú nemocnicu je určených 168 lavičiek so 660 miestami. Umiestnené budú v spoločných priestoroch nemocničných oddelení a vo vynovených ambulantných priestoroch.

V oboch okresných mestách Svet zdravia súčasne zrealizoval aj špeciálne inštalácie nových lavičiek na verejných priestranstvách. V Rožňave je to priestor čakárne kancelárie prvého kontaktu na mestskom úrade, v Trebišove autobusová stanica. Cieľom je podľa Kráľa pritiahnuť záujem verejnosti a poukázať na novu úroveň komfortu v čakárňach pre pacientov.

Ďalšie nemocnice, ktoré najbližšie dostanú nové lavičky, sú v Spišskej Novej Vsi, Humennom a v Michalovciach, vo zvyšných pribudnú do prvej polovice septembra.