Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Reuma sa netýka iba starých ľudí, ohrozuje aj mladých či deti

Na reumu pomáha čierne bahno, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Príčina vzniku reumatických ochorení nie je známa. Predpokladá sa, že úlohu zohrávajú ako genetické faktory, tak aj hormonálne zmeny či stres a fajčenie.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Ochorenie, ktoré sa ľudovo nazýva reuma, sa často pripisuje vyššiemu veku. Reumatickým ochorením však môžu trpieť aj mladí ľudia či trojročné dieťa. Ide o rozsiahlu skupinu ochorení, ktoré závažne poškodzujú kĺby a pacienta obmedzujú v pohybe. To, že medzi nami žijú ľudia s takýmito problémami, deviaty rok pripomína Svetový deň reumatizmu, ktorý pripadá na 12. október.

Príčina vzniku reumatických ochorení nie je známa. Predpokladá sa, že úlohu zohrávajú ako genetické faktory, tak aj hormonálne zmeny či stres a fajčenie. Do skupiny reumatických ochorení patrí viac ako 150 druhov chorôb. "Medzi základné zápalové reumatické ochorenia patrí juvenilná idiopatická artritída, reumatoidná artritída, psoriatická artritída a Bechterevova choroba," vysvetlil profesor Jozef Rovenský, riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch a zakladateľ Ligy proti reumatizmu.

Poukázal na to, že ochorenia sú často bolestivé, nepriaznivo ovplyvňujú funkčné schopnosti a kvalitu života pacientov. "Niektoré z týchto ochorení spojiva postihujú aj iné orgány," doplnil Rovenský. Okrem kĺbov môže zápalové reumatické ochorenie postihnúť srdce, pľúca, obličky, ale aj kožu, ako je to napríklad pri psoriatickej artritíde.

Spoločným menovateľom reumatických ochorení je zápal kĺbu – artritída, bolesť kĺbov, opuch a následná ranná stuhnutosť. Skorá diagnóza je základným predpokladom na spomalenie progresu reumatického ochorenia. V niektorých prípadoch však od prvých klinických príznakov ubehne aj niekoľko rokov, kým človek vyhľadá odbornú pomoc. "Treba však myslieť na to, že medzi včasným odhalením choroby a správnym terapeutickým zásahom je priama úmera," zdôraznil Rovenský.

Možností liečby je viacero. Vždy však ide o dlhotrvajúci proces, ktorý si vyžaduje spoluprácu pacienta a reumatológa, prípadne ďalších špecialistov. V terapii sa používa napríklad liečba glukokortikoidmi spolu s ďalšou bazálnou liečbou, keď sa pacientovi podávajú lieky vplývajúce na potlačenie rozvoja ochorenia. V prípade Bechterevovej choroby sa používajú nesteroidové antireumatiká. Pre pacientov je tiež k dispozícii biologická liečba.