Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva požiadal ÚVO o zrýchlené konanie pre Rázsochy

Na snímke hrubá stavba nedokončenej Fakultnej nemocnice s poliklinikou Rázsochy v bratislavskej mestskej časti Lamač. Foto: TASR/Jakub Kotian

MZ SR zareagovalo na list, v ktorom odborná verejnosť žiada predsedu vlády SR o také legislatívne opatrenia, ktoré by podporili výstavbu nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Bratislava 10. mája (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR oslovilo Úrad verejného obstarávania (ÚVO) so žiadosťou o zváženie možnosti postupu v zrýchlenom konaní pri zachovaní princípov hospodárnosti a transparentnosti v súvislosti s výstavbou nemocnice na bratislavských Rázsochách. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

MZ SR tak reagovalo na list, v ktorom odborná verejnosť žiada predsedu vlády SR Petra Pelleginiho (Smer-SD) o také legislatívne opatrenia, ktoré by podporili výstavbu nemocnice na bratislavských Rázsochách. "MZ SR sa snaží nájsť konštruktívne riešenia, ktoré by znížili časovú náročnosť súvisiacich činností projektu novej univerzitnej nemocnice. Opatrenia uvedené v liste lekárskych odborových združení sú alternatívami, ktoré budú preverené aj úradom vlády a z ktorých po vzájomnej dohode zúčastnených strán môže vzísť návrh ako projekt Novej Univerzitnej nemocnice Bratislava procesne urýchliť," povedala Eliášová.

Špičkoví odborníci v liste ocenili premiérove vyhlásenia na tému výstavby novej špičkovej nemocnice. "Sme presvedčení, že ani opozičné strany nemôžu mať žiadne námietky k čo najskoršiemu vybudovaniu národnej nemocnice a konkrétne kroky podporia," adresovali Pellegrinimu.

Medzi návrhmi riešenia aktuálneho stavu sa v liste objavila možnosť prijatia špeciálneho zákona "Lex Rázsochy" alebo prisúdenie štatútu významnej národnej investície či významnej investície. Odborníci tiež žiadajú zmeniť vládne uznesenie k Novej Univerzitnej nemocnici Bratislava tak, aby nemocnica Rázsochy spĺňala medicínske štandardy univerzitných nemocníc vo vyspelom svete.

Navrhujú tiež cielenú a systematickú motiváciu zdravotníckych pracovníkov na zotrvanie na pracoviskách Univerzitnej nemocnice Bratislava. Odborná verejnosť tvrdí, že inak nebude mať v novej štátnej nemocnici kto pracovať.