Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ľudí postihnutých salmonelózou je už vyše 130

Foto: TASR/AP

Ani jeden z nakazených infekčným ochorením zatiaľ nie je v ohrození života.


Košice 14. septembra (TASR) - Pacientov s črevným infekčným ochorením v Košiciach stále pribúda. Od uplynulého víkendu ošetrili lekári Univerzitnej nemocnice L. Pasteura už vyše 130 pacientov, počet hospitalizovaných stúpol na 48.

"Počas štvrtka (13. septembra) a noci boli na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) ambulantne ošetrení ďalší 15 pacienti s príznakmi zápalu žalúdka a čriev. Osem z nich hospitalizovali, pričom v dôsledku preplnených lôžok na oddelení kliniky museli dvoch pacientov presunúť na vyhradené lôžka IV. Internej kliniky," uviedla dnes hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

Na IV. internej klinike by sa tak mali liečiť už piati pacienti nakazení salmonelózou.

Laboratórne testy potvrdili epidémiu salmonelózy, ktorá minulý týždeň postihla desiatky zamestnancov spoločnosti U.S. Steel po požití stravy. Salmonelu našli v podávanom bravčovom mäse.

V utorok dopoludnia sa objavil nový zdroj nákazy z okolia Košíc, ktorý s prvotným zdrojom vôbec nesúvisí. "Od štvrtka evidujeme už v poradí tretí zdroj, ktorým je strava. Ani ten nemá s predchádzajúcimi dvoma zdrojmi nákazy žiadnu súvislosť. Situáciu naďalej riešime s regionálnymi hygienikmi," uviedla Šustová.

Všetci doposiaľ hospitalizovaní pacienti sú dehydratovaní a v ich prípade je nevyhnutná najmä infúzna liečba na rehydratáciu. Ani jeden z nakazených infekčným ochorením zatiaľ podľa hovorkyne nie je v ohrození života.