Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sanofi ustúpila tlaku vlády, vo Francúzsku prepustí len 900 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Po ropnej spoločnosti Total druhá najväčšia francúzska firma z pohľadu trhovej hodnoty oznámila, že v nasledujúcich troch rokoch zruší vo Francúzsku 900 pracovných miest.

Paríž 25. septembra (TASR) - Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi skresala pôvodný rozsah prepúšťania na domácom trhu po tom, ako podľahla tlaku vlády snažiacej sa zastaviť rastúcu nezamestnanosť.

Po ropnej spoločnosti Total druhá najväčšia francúzska firma z pohľadu trhovej hodnoty oznámila, že v nasledujúcich troch rokoch zruší vo Francúzsku 900 pracovných miest. Ešte v júli odbory upozorňovali, že firma plánuje prepustiť okolo 2500 zamestnancov.

Francúzska vláda však ostro skritizovala plány Sanofi, keďže firma s nimi prišla v období rastu nezamestnanosti a navyše, v čase, keď ešte výraznejšie prepúšťanie oznámila automobilka PSA Peugeot Citroën.

Minister priemyslu Arnaud Montebourg pre novinárov povedal, že Sanofi na pondelkovej schôdzke (24.9.) "prijala odporúčania vlády" a počty pracovných miest, ktoré plánuje zrušiť, znížila. Pôvodne firma prišla na schôdzku s návrhom zrušiť 1370 pracovných miest. To bol už ďalší ústupok oproti plánom prepustiť 2300 ľudí, čo bolo mierne zníženie v porovnaní s 2500 prepustenými, o ktorých hovorili odbory. Montebourg však trval na tom, že Sanofi musí aj tento počet ešte skresať.