Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SaS: Premiér by mal prestať hazardovať s peniazmi daňových poplatníkov

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slovenské zdravotníctvo podľa liberálov trápi viacero problémov, no ani jeden z nich nesúvisí s počtom zdravotných poisťovní.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) by mal podľa opozičnej strany SaS prestať experimentovať a hazardovať s peniazmi daňových poplatníkov a v konečnom dôsledku aj s ich zdravím.

Slovenské zdravotníctvo totiž podľa liberálov síce trápi viacero problémov, no ani jeden z nich nesúvisí s počtom zdravotných poisťovní. SaS tak so zámerom vlády na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne nesúhlasí. Predstavitelia strany to vyhlásili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Hrozí vážne riziko zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti, pretože štátny monopol nemôže byť dobrý," doplnil teamleader SaS pre zdravotníctvo Peter Kalist. Okrem toho, takýto krok vlády by vyšiel podľa SaS na niekoľko sto miliónov eur.

"V čase, keď dlh Slovenska rastie najviac v histórii, je nezodpovedné ísť platiť stovky miliónov eur zdravotným poisťovniam," dodal predseda SaS Richard Sulík.

Ani jedno euro nie je vynaložené správne, tvrdí SaS

Koľko presne by mohlo takéto opatrenie štát stáť, si SaS netrúfla odhadnúť. "Ani jedno euro vynaložené na tento účel však nie je vynaložené správne," dodal Kalist. Najdôležitejším problémom v zdravotníctve je pritom podľa SaS obrovská neefektivita. "Robert Fico sa chystá zvýšiť podiel štátu v zdravotníctve, čím celkovú situáciu ešte viac zhorší," skonštatoval Sulík.

Vláda na svojom stredajšom (31. 10.) rokovaní potvrdila zámer vytvoriť na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, a to aj vtedy, ak bude musieť siahnuť po vyvlastňovaní. "Chceme na Slovensku jednu zdravotnú poisťovňu, pokiaľ sa nedohodneme s vlastníkmi dvoch súkromných spoločností, bude použitý legitímny a ústavný postup, ktorý sa nazýva vyvlastnenie," uviedol premiér Fico.