Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SaS chce, aby na súde nemusel lekára usvedčovať pacient

Foto: TASR/AP

Súd by mal byť pri rozhodovaní viazaný zisteniami Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Ak lekár spôsobí pacientovi ujmu na zdraví alebo smrť, jeho vinu by nemal dokazovať pacient, dôkazné bremeno by malo byť na samotnom lekárovi. Súd by pritom mal byť pri rozhodovaní viazaný zisteniami Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Takéto zmeny chcú presadiť poslanci za SaS Lucia Nicholsonová, Jana Kiššová a Martin Poliačik v novele Občianskeho zákonníka, o ktorom plénum rokovalo v závere 10. rokovacieho dňa 39. parlamentnej schôdze.

Liberáli poukazujú na to, že dnes musí na súde dokazovať lekárovu vinu poškodený pacient, pre ktorého je to často problém. Pacientovi chcú dať poslanci aj právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch. Toto právo by malo takýmto pacientom prináležať spolu s právom na náhradu škody. Pokiaľ pacient pochybením lekára zomrel, právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch by mal mať manžel a deti, prípadne rodičia zosnulej osoby. Výšku odškodnenia by určil súd.

Zmenou zákona reagujú poslanci Nicholsonová, Kiššová a Poliačik na množiace sa medializované pochybenia lekárov, ktoré vedú k nezvratnému zhoršeniu zdravotného stavu pacienta alebo k jeho úmrtiu. Liberáli upozorňujú, že v súčasnosti v zákonoch chýba podrobnejšia úprava nemajetkovej ujmy v peniazoch, tzv. materiálnej satisfakcie.

Poslanci sa do pléna vrátia vo štvrtok (30.10.), čakajú ich ďalšie neprerokované body prevažne z dielne opozície. Rokovanie preruší mimoriadna schôdza, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).