Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vlani trpelo na sclerosis multiplex vyše 7000 Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

V Európskej únii trápi toto ochorenie stotisíce ľudí. Ochorenie sa u väčšiny pacientov prejaví prvýkrát v dospelom veku medzi 20. a 40. rokom.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Ochorenie sclerosis multiplex trápilo vlani na Slovensku podľa dát zdravotných poisťovní 7221 Slovákov. Choroba je nevyliečiteľná a vzniká rozpadom obalu nervových buniek a vlákien. Ochorenie centrálneho nervového systému pacienti na sebe nemusia dlho pozorovať, pretože sa môže prejavovať nešpecifikovanými bolesťami chrbta, ťažkosťami pohybu, nesústredením i problémami s videním a artikuláciou.

Hoci súčasná medicína stále neponúka riešenie, ako ochorenie vyliečiť, možnosti liečby sa zlepšujú, keďže sa zlepšuje diagnostika a pribúdajú lieky pre týchto pacientov. Cieľom liečby je udržať pacientovi čo najvyššiu kvalitu života a oddialiť progresiu ochorenia. Všetky lieky dostupné na Slovensku si pacienti podávajú formou injekcie alebo infúzie, po novom sú im účinné látky k dispozícii aj v tabletkách.

Podľa neurológa Ľubomíra Lisého nový spôsob liečby Slovákom pomohol. "Fingolimod pacientom redukuje frekvenciu relapsov a spomalila im aj progresiu nálezu v MRI," vysvetlil. Liečivo znižuje schopnosť niektorých bielych krviniek vystupovať z lymfatických uzlín, bráni im dostať sa do mozgu a miechy a obmedzuje tak poškodenie nervov spôsobené chorobou. Lisý priblížil, že na túto liečbu je na Slovensku nastavených vyše 270 pacientov.

V Európskej únii trápi toto ochorenie stotisíce ľudí. Ochorenie sa u väčšiny pacientov prejaví prvýkrát v dospelom veku medzi 20. a 40. rokom. Priemerný vek nástupu sklerózy multiplex je 30 rokov. Čo je príčinou vzniku ochorenia, dodnes nie je celkom jasné.