Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestrám v bojnickej nemocnici by mali klesnúť platy

Zdravotné sestry oblečením čiernych tričiek podporili protest zdravotných sestier za lepšie mzdové a pracovné podmienky, 17. mája 2011 vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Priemerná hrubá mesačná mzda sestier v bojnickej nemocnici je od 540 eur do 920 eur.

Bojnice 14. februára (TASR) - Približne o 130 až 200 eur by mali klesnúť platy sestrám a pôrodným asistentkám v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Pokles mzdového ohodnotenia sestier a asistentiek by mal byť zakotvený v novej kolektívnej zmluve, o ktorej rokuje vedenie nemocnice s tamojšími odbormi.

"Situácia je naozaj vážna. Podľa prvých rozhovorov by mali mať sestry znížené platy o 20 percent. Nesúhlasíme s touto úpravou, sme rozhodnuté stáť si tvrdo za svojím. Pre niektoré kolegyne by malo zníženie platov existenčné následky," povedala sestra z bojnickej nemocnice, ktorá si neželala byť menovaná.

Vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve, ktoré sa začalo koncom minulého roka, ešte ukončené nie je. Platnosť aktuálnej zmluvy sa skončí 31. marca. "V priebehu budúceho týždňa, prípadne do dvoch týždňov, by nám mal dať zamestnávateľ nové návrhy a z toho budeme vychádzať," objasnila podpredsedníčka Základnej odborovej organizácie pri NsP v Bojniciach Magda Surovčíková.

Odbory sa podľa nej zamýšľajú aj nad možnosťou, že nepristúpia na okamžité zníženie platov a plánujú aj iné aktivity.

Vedenie nemocnice argumentuje tým, že má záujem dostať do súladu príjmy, ktoré nemocnica získava od zdravotných poisťovní, s jej nákladmi. "Hlavným problémom sú osobné náklady, keďže tvoria 82 percent z príjmov od poisťovní. To by mohlo z krátkodobého hľadiska viesť k destabilizácii nemocnice," upozornil riaditeľ NsP v Bojniciach Ján Belanský. Vedenie nemocnice sa podľa jeho slov musí predovšetkým starať o to, aby bola nemocnica schopná poskytovať zdravotnú starostlivosť v rozsahu, na ktorý má povolenie.

"Chceme dosiahnuť úpravu platov u sestier a pôrodných asistentiek v podstate na úroveň porovnateľných nemocníc," tvrdí riaditeľ. Nemocnica podľa Belanského prijíma aj množstvo organizačných rozhodnutí, ktoré zasahujú do štruktúry zamestnanosti s cieľom zachovať výkonnosť nemocnice a znižovať osobné náklady, tiež rokuje o zmluvných podmienkach s dodávateľmi. "Toto bude pokračovať, samozrejme, ďalej, nemienime šetriť len na osobných nákladoch, snažíme sa získať podstatne lepšiu ekonomickú situáciu vo viacerých oblastiach," dodal.

Priemerná hrubá mesačná mzda sestier v bojnickej nemocnici je od 540 eur do 920 eur.