Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Premiér Fico ponúkol sestrám garanciu platov vo verejnom sektore

Na snímke hore vľavo hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmariková, hore vpravo ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská, dole vľavo predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká a vpravo prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová po stretnutí so zdravotnými sestrami a premiérom SR Robertom Ficom 3.októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Zástupkyne sestier privítali, že ich premiér prijal, ako však poznamenali, nedospeli k žiadnemu záveru.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Vláda sestrám, ktoré sú nespokojné so svojím postavením a ohodnotením, ponúka ako riešenie garanciu platov vo verejnej sfére. Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes na spoločnom rokovaní predložil zástupcom sestier návrh, ktorý by riešil ich situáciu v štátnych nemocniciach, ako aj v tých v pôsobnostiach krajov a miest.

"Zaznela podľa mňa veľmi jasná ponuka na ďalšie zlepšenie postavenie sestry v systéme," povedala po stretnutí ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD). Platy na úrovni zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, ktorý Ústavný súd SR označil v lete za protiústavný, boli v súčasnosti na jeho úrovni napriek tomu zagarantované v štátnych nemocniciach. Ponuka vlády sa teraz rozšírila aj na tie v kompetencii samospráv.

Spomínané riešenie by sa podľa Zvolenskej dalo realizovať veľmi rýchlo, k návrhu však musia sestry najprv zaujať stanovisko. Sesterské odbory aj komora s ním teraz oboznámia svojich členov. Šéfka odborov Monika Kavecká však naznačila, že by chceli riešenie pre všetky sestry.

.

VIDEO: Z. Zvolenská: Návrh je jasný a zrozumiteľný


Ministerka: Nároky uplatňovať u zamestnávateľov

Sestry zamestnané v súkromných zdravotníckych zariadeniach si však podľa šéfky rezortu musia svoje nároky uplatňovať u svojich zamestnávateľov. "Normálne podnikajú v zdravotníctve a vytvárajú zisk, preto chceme garantovať platy len vo verejnej sfére a vytvoríme aj takto nepriamy tlak na súkromníkov, aby sa so svojím ziskom podelili aj so zamestnancami a tie platy navýšili," doplnila Zvolenská.

Zástupkyne sestier privítali, že ich premiér prijal, ako však poznamenali, nedospeli k žiadnemu záveru. "Ani sme to neočakávali, vysvetlili sme si naše predstavy a požiadavky. Jediné, čo tu zaznelo, bola ponuka pána premiéra, že sa bude snažiť riešiť situáciu sestier vo verejnom sektore," skonštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Sestry zároveň šéfovi kabinetu odovzdali deklaráciu s ich požiadavkami, jej obsah zatiaľ nie je známy.

Sestry tak budú pokračovať vo svojom trojdňovom výstražnom proteste pred Úradom vlády SR, kde stanujú od stredy (2.10.). Okrem legislatívnej garancie ich platov požadujú aj riešenie personálnych normatívov v nemocniciach či situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb.

VIDEO: I. Lazorová: Nedospeli sme k žiadnemu záveru



Sestry dnes pokračovali v stanovačke, na námestie prišla aj Z. Zvolenská

Sestry, ktoré sú nespokojné so svojím postavením a platmi, pokračujú dnes druhým dňom v protestnej stanovačke pred Úradom vlády SR. Podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej stanujúci toho veľa nenaspali, keďže ich budil hluk a v noci bolo chladno. Ráno do stanového mestečka neohlásene prišla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, čo odbory označili za spoločenskú návštevu.

Šéfka rezortu so sestrami počas rannej návštevy rovnako ako na stredajšom (2.10.) neplánovanom rokovaní na ministerstve nič nevyriešila. Kým sestry žiadajú riešenie ich problémov hneď, Zvolenská chce čakať na návrh štátneho rozpočtu. So sestrami sa však dohodla na spoločnej stanovačke po tom, ako sa vyrieši otázka ich platov, keďže ešte nikdy nestanovala. Ako však poznamenala Kavecká, bol to len taký rozhovor.

Sestry, ktoré avizujú, že v boji za svoje požiadavky zotrvajú, majú dnes v stanovom mestečku podobný program ako v stredu. Diskutujú s okoloidúcimi či politikmi, ktorí medzi nich prišli. Niektorí ľudia podporili sestry nielen slovom, ale aj teplým čajom. Neskôr im hrniec teplej polievky poslala aj Zvolenská, sestry by však podľa svojich slov radšej privítali nový zákon o ich mzdových požiadavkách. Ten pôvodný označil Ústavný súd SR za protiústavný.

"Touto protestnou akciou sme vzbudili záujem politikov, a to sme chceli dosiahnuť. Oni sú tí, ktorí majú tromfy v rukách," poznamenala Kavecká. Ako však priznala, sestry sklamalo, že spomedzi 150 poslancov prišli iba niektorí, rovnako poukázali na chýbajúcu a očakávanú podporu iných odborových organizácií. Sestry zatiaľ podporili lekárski odborári či odborári z bratislavského dopravného podniku. Podporu si však vyjadrujú aj navzájom, členovia z odborovej organizácie v bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb poslali kolegyniam na námestie 30 kusov pizze.

Sestry pozvali predstaviteľov vlády aj parlamentu

Nespokojné sestry pozývali už počas prvého dňa na Námestie slobody predstaviteľov vlády aj parlamentu. Zatiaľ medzi ne prišli poslanci či europoslanci za SaS, SDKÚ-DS, KDH, OĽaNO či Mosta-Híd. Objavili sa tu aj prezidentskí kandidáti Andrej Kiska a Peter Osuský. Niektorí politici im priniesli čaj a muffiny, iní zase horalky. Úrad vlády poobede oznámil, že zástupkyne sestier dnes prijme i premiér Robert Fico.

Do stanového mestečka prišiel okrem iných aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), za ktorého pôsobenia bol zákon o platoch prijatý. Zdôraznil, že požiadavky sestier podporuje, pričom podotkol, že majú právo od Smeru-SD žiadať garanciu svojich platov, keďže aj jeho poslanci za právnu normu hlasovali. Tvrdí, že predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej potrebnú časť peňazí na platy sestier vyčlenil, s tým však súčasné vedenie ministerstva nesúhlasí. Avizoval, že vzhľadom na situáciu navrhne pri rokovaní o štátnom rozpočte navýšenie sadzby za poistencov štátu, čo by prinieslo peniaze na platy.



Sestry navštívil aj Viliam Novotný

Sestry navštívil aj podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, podľa ktorého je teraz na ťahu ministerstvo zdravotníctva. Vidí tri možnosti riešenia, zákon o mzdách pre všetkých zdravotníkov, zákon pre sestry pracujúce v nemocniciach alebo ničnerobenie, ako to vraj doteraz robí ministerstvo. Poznamenal, že na výsledné riešenie je sám zvedavý.

"Protestnú akciu považujeme za potrebnú a je neprípustné, že napriek hlasovaniu Roberta Fica za zvýšenie platov zdravotných pracovníkov nezabezpečil finančné krytie tohto zákona," povedal podpredseda Mosta-Híd László Solymos. Ako poukazuje SaS, požiadavkám sestier sa nemôže nikto obracať chrbtom. Šéf liberálov Richard Sulík sa nazdáva, že peniaze na platy sestier by boli, keby sa v zdravotníctve tak neplytvalo a nerobili sa zlé manažérske rozhodnutia.

Sestry, ktoré začali stanovať pred sídlom kabinetu v stredu (2.9.), tu plánujú zotrvať až do piatka. Pôvodne avizovali, že vtedy odnesú na Úrad vlády SR návrh memoranda, ktoré by malo reflektovať na ich požiadavky. Kavecká dnes spresnila, že sestry nakoniec vláde prinesú deklaráciu, jej obsah nie je zatiaľ známy.

Požiadavky sestier a pôrodných asistentiek otvorene podporuje Lekárske odborové združenie a ich aktivity považuje za legitímne. Podľa jeho šéfa Petra Visolajského pokladajú za nevyhnutné, aby sestry i ostatní zdravotníci mali zákonnú garanciu miezd, nakoľko ak štát chce garantovať zdravotnú starostlivosť, musí zabezpečiť i dostatok kvalitného personálu v nemocniciach.