Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Stanujúce sestry majú za sebou chladnú noc, balia sa domov

Snímka zo stanového mestečka protestujúcich zdravotných sestier 4. októbra 2013 v Bratislave. Sestry tam tretí deň protestujú. Sú nespokojné so situáciou v zdravotníctve, ako aj s riešením ich platovej otázky. Foto: TASR/Michal Svítok

V rámci pomoci pacientom sestry išli ráno darovať na bratislavské Kramáre krv, niektoré však vraj boli podchladené, a tak im odber urobiť nemohli.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Nespokojné sestry dnes pokračovali tretím a posledným dňom vo svojej protestnej stanovačke na Námestí slobody pred Úradom vlády SR. Kompetentných tu upozorňovali na svoje postavenie v spoločnosti a platové podmienky. Sestry majú za sebou chladnú noc, ktorá mala byť vzhľadom na dátum jedna z najchladnejších za niekoľko desiatok rokov. V rámci pomoci pacientom išli ráno darovať na bratislavské Kramáre krv, niektoré však vraj boli podchladené, a tak im odber urobiť nemohli.

Sestry, ktoré strávili dve noci v stanoch, tak podľa svojich slov ukázali, že sú silné. Sestrička z Košíc, ktorá v zdravotníctve pracuje už roky, čas strávený na námestí neľutuje. Ako hovorí, svoju prácu miluje, ale často nie sú vytvorené podmienky na to, aby ju mohla vykonávať, ako by chcela. Viaceré sestry tu okrem toho priamo s výplatnými páskami poukazovali i na nízke platy, a to napriek tomu, že majú na starosti desiatky pacientov. Napríklad dovolenka pri mori by pre sestru z Košíc bola neznámy pojem, ak by nemala rodinu, pripustila.

Sestry i dnes diskutovali medzi sebou aj s verejnosťou o svojich problémoch. Témou debát je aj ponuka od premiéra Roberta Fica garantovať ich platy v štátnych a samosprávnych nemocniciach. Podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej však takýto návrh nie je vyhovujúci, keďže má diskriminovať ostatné sestry pracujúce v iných zariadeniach. Sestry počas svojho protestu viackrát avizovali, že v boji za svoje požiadavky vytrvajú, ako aj to, že jeseň v zdravotníctve môže byť ešte horúca.

Zástupcom sestier sa nepáči, že ponuka vlády nerieši situáciu všetkých sestier. Kavecká tvrdí, že im mal šéf kabinetu povedať, že pre platy u súkromníkov majú ísť protestovať pred sídlo skupiny Penta. Tá ma v portfóliu viacero regionálnych nemocníc. Vo februári 2012, keď sa v parlamente krátko pred parlamentnými voľbami hlasovalo o zákone, ktorý mal upraviť platy všetkých sestier, ho podporili aj všetci vtedy prítomní poslanci Smeru-SD, čo bolo 59 hlasov.


Protestná stanovačka sa dnes končí, niektoré sestry si už okolo obeda začali baliť stany a veci, aby stihli vlak domov. "Z celej trojdňovej akcie odchádzame unavené, ale so vztýčenou hlavou a vnútorne posilnené v presvedčení, že pre víťazstvo v tomto našom spravodlivom boji musíme ešte viac zintenzívniť úsilie," povedala Kavecká. Svoje kroky však sestry zatiaľ bližšie konkretizovať nechcú, na budúci týždeň majú zaujať oficiálne stanovisko k ponuke od vlády.

Sestry prišli na námestie navštíviť počas troch dní politici zo všetkých opozičných strán, ako aj prezidentskí kandidáti Andrej Kiska, Peter Osuský, Ján Čarnogurský a Radoslav Procházka, ale aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. "Mnohé stretnutia s vládnymi aj opozičnými politikmi nás utvrdili v presvedčení, že pôjde o neľahký zápas. Za všetky tu prítomné účastníčky protestu však môžeme povedať, že sme pripravené doviesť boj do víťazného konca," povedala dnes na námestí Kavecká.

Do stanového mestečka prišiel aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Avizoval, že navrhne navýšenie sadzby za poistencov štátu, čo by prinieslo peniaze na platy. S rovnakým nápadom prichádza aj SNS, podľa jej predsedu Andreja Danka by bolo treba sadzbu za štátnych poistencov navýšiť na úroveň päť percent a následne ju zvyšovať o infláciu. Upozorňuje tiež na potrebu zavedenia systému spravodlivého odmeňovania pre nemocnice.

Sestry navštívil aj podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý je sám zvedavý, ako sa situáciu podarí vyriešiť. Podporu im vyjadrili aj poslanci z Mosta-Híd, ktorí tvrdia, že je neprípustné, že napriek hlasovaniu Smeru-SD za zvýšenie platov zdravotných pracovníkov nezabezpečil finančné krytie tohto zákona. Ako zdôraznila SaS, požiadavkám sestier sa nemôže nikto obracať chrbtom.

Sestry stanujú na bratislavskom Námestí slobody od stredy (2. 10.), rozložili si tam asi dve desiatky stanov. Okrem legislatívnej garancie ich platov požadujú aj riešenie personálnych normatívov v nemocniciach či situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb. Premiérovi Ficovi vo štvrtok (4. 10.) predložili šesťbodovú deklaráciu, kde zhrnuli všetky svoje požiadavky. Žiadajú napríklad aj lacnejšie lieky či kratší pracovný čas pre zdravotníkov pracujúcich vo viaczmenných prevádzkach.

VIDEO



Stanujúce sestry majú za sebou chladnú noc


Protestujúce sestry končia so stanovačkou pred Úradom vlády


M. Kavecká o ďalších krokoch protestujúcich sestier