Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry sú diskriminované, lebo väčšina sú ženy, domnieva sa komora

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Sestry dnes predstavili osem požiadaviek, s ktorými sa obracajú na ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Štát pri rokovaní so zdravotnými sestrami kalkuje s tým, že prevažnú väčšinu tohto povolania vykonávajú ženy, a tak sa čiastočne zneužíva ich bezmocnosť. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Mária Lévyová.

"Sme si viac než istí, že diskriminácia tu je, nasvedčuje tomu kvantum faktov. Nikto by si nedovolil pristúpiť k deleniu úväzkov u hasičov, policajtov, lebo sú to muži, sú akčnejší a tvrdší," povedala Lévyová. K deleniu úväzkov sestier a ich čiastočnému preklasifikovaniu na administratívne pracovníčky pristúpili niektoré zdravotnícke zariadenia v snahe vyhnúť sa vyplateniu vyšších platov, ktoré nariaďoval zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier.

Sestry dnes predstavili osem požiadaviek, s ktorými sa obracajú na ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD). Pri každej z nich uviedli dátum, dokedy by mala byť daná požiadavka splnená. Sestry nevylučujú hromadné podávanie výpovedí, tvrdia však, že najprv chcú využiť všetky ostatné možnosti. "Naozaj sa obávame, že keď nebudú termínované, nedočkáme sa žiadnej nápravy. S pani ministerkou sme rokovali od marca bez akéhokoľvek výsledku," povedala prezidentka komory.



Prvou z požiadaviek sú dôstojné mzdy sestier a ďalších zdravotníkov. Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek chcú nahradiť novým právnym predpisom. Sestry nechcú, aby platy všetkých zdravotníkov upravoval jeden zákon, keďže každé zdravotnícke povolanie má svoje špecifiká.

Termín na splnenie tejto požiadavky stanovili na február 2013. Sestry tiež žiadajú zákaz delenia úväzkov s prísnymi postihmi za porušenie, čo by malo byť splnené už do konca tohto mesiaca. V ďalších požiadavkách sestry žiadajú okamžité odstránenie sociálnej neistoty, zabezpečenie účinnej kontroly personálnych normatívov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, stanovenie päťpercentného odvodu za poistencov štátu, transparentný a efektívny systém zdravotného poistenia, zastavenie korupcie a rozkrádania verejných zdrojov a účasť odborov a komory na tvorbe príslušnej legislatívy. Osem požiadaviek dnes predstavila sesterská komora a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA).