Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry na Úrade vlády dostali rovnakú ponuku ako vlani, nestačí im to

Na snímke zástupcovia Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek idú na rokovanie s predstaviteľmi vlády SR v Bratislave v piatok 14. marca 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Dnešné rokovanie podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej prinieslo milimetrový posun.

Bratislava 14. marca (TASR) - Zástupcovia vlády dnes sestrám znova ponúkli zvýšenie platov v nemocniciach v správe VÚC na úroveň štátnych nemocníc. Túto ponuku dostali už po protestnej stanovačke na jeseň minulého roka, kedy ju odmietli. Sestry naďalej trvajú na tom, aby mali zagarantované platy aj v neštátnych zariadeniach. Rokovanie má pokračovať na budúci týždeň.

Dnešné rokovanie podľa šéfky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej prinieslo „milimetrový posun“. „Cítime posun v tom, že sa vieme dohodnúť na nemocniciach VÚC, ale neuspokojíme sa s tým. Nebudeme rozdeľovať sestry, nemôžeme dovoliť, aby bolo nespravodlivé odmeňovanie,“ povedala Kavecká. V prvej línii by mal byť podľa nej zagarantovaný minimálny plat pre sestry na úrovni asi 640 eur v lôžkových zariadeniach, v druhej línii, keď sa podarí nájsť zdroje, aj v ambulanciách. Na Slovensku pôsobí podľa údajov ministerstva zdravotníctva 40.000 sestier, v ôsmich nemocniciach v správe VÚC pracuje 1750 z nich.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) hovorí, že rezort pripravil návrh zákona o odmeňovaní všetkých zdravotníkov. V spolupráci so samosprávami chce ministerstvo získať presné údaje o platoch v nemocniciach v správe VÚC, aby vedelo vyčísliť dopad zákona. „Ukázali sme koeficientom cez priemernú mzdu v národnom hospodárstve, ako sa teraz pomerne k sebe hýbu výšky reálnych miezd vo fakultných a univerzitných nemocniciach, to isté sa teraz chystáme urobiť pre tzv. 'vúckarske nemocnice', ukázať, v akom presnom stave sú mzdy,“ povedala po rokovaní Zvolenská.

Trenice medzi sebou

Sestrám chcú na budúci týždeň odprezentovať štruktúru nového zákona. Vďaka nemu by si podľa ministerky mali prilepšiť aj ostatní zdravotnícki pracovníci. „Nie je vhodné pre pracovný kolektív, aby vznikali trenice medzi jednotlivými typmi zdravotníckych pracovníkov,“ dodala.

Premiér prisľúbil zdravotníkom, že ich dnes prijme, na stretnutí počas stredajšieho (12.3.) protestu v Prievidzi. Na dnešnom rokovaní na Úrade vlády sa tak okrem šéfov rezortov financií a zdravotníctva zúčastnili zdravotníci z nemocníc v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), aj šéf trenčianskeho VÚC Jaroslav Baška (Smer-SD). TSK má v správe tri nemocnice – v Považskej Bystrici, Bojniciach a v Myjave. V prvej z nich podľa Bašku za posledné dva roky stúpli platy sestier a pôrodných asistentiek o 23 percent, v Myjave o 33 percent a v Bojniciach o viac ako 40 percent.

„Takýto rýchly nárast nemôže pokryť náklady tých nemocníc. Som veľmi rád, že sme sa dnes stretli a dohodli, ako vieme platy navyšovať v budúcnosti, resp. ako ich garantovať aj iným zdravotníckym pracovníkom,“ uviedol po rokovaní Baška.



Vyjednávanie o kolektívnej zmluve

Zástupcovia Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek idú na rokovanie s predstaviteľmi vlády SR v Bratislave v piatok 14. marca 2014. Na snímke predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká (druhá zľava) a právnik Anton Chromík (druhý sprava).
Foto: TASR/Michal Svítok
Bojnická nemocnica bola jediná z krajských nemocníc, ktorá po schválení zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier platy zvýšila na takej úrovni ako štátne nemocnice. Momentálne v nemocnici prebieha vyjednávanie o kolektívnej zmluve, ktorá by platy sestier mohla znížiť až o 200 eur. „Uvidíme, čo bude na budúci týždeň, sú to stále len sľuby. Veríme, že sa niečo podarí dosiahnuť, preto sme sem prišli,“ povedala sestra Alena z bojnickej nemocnice po tom, ako šéfka sesterských odborov oznámila závery rokovaní.

Nemocnice v správe TSK podľa Bašku ku koncu minulého roka vykazovali dlh vo výške 33 miliónov eur. „Preto sa nemocnice musia nejakým spôsobom zoptimalizovať, aby to fungovalo, takto to nemôže fungovať donekonečna,“ doplnil šéf TSK.