Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výkony sestier v sociálnych zariadeniach by mohli hradiť poisťovne

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Novela o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately by po novom mohli hradiť zdravotné poisťovne. Novela o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

Návrh má byť výsledkom spolupráce ministerstiev zdravotníctva a sociálnych vecí. Dosahy zákona nie je možné presne vyčísliť, keďže sa nedá určiť presný počet prijímateľov ošetrovateľskej starostlivosti. Predpokladaný ročný dosah na zdroje verejného zdravotného poistenia je odhadovaný na základe vykonaného auditu ministerstva práce, a to ročne na takmer dva milióny eur.

Ošetrovateľské výkony budú môcť poskytovať iba zamestnanci zariadení spĺňajúci podmienky na výkon zdravotníckeho povolania. Pokiaľ bude chcieť zariadenie poskytovať takúto starostlivosť, bude musieť mať najmenej jednu kvalifikovanú osobu zodpovednú za odborné poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti.

Kontrolu by mali v zariadeniach vykonávať zdravotné poisťovne, ktoré by takúto možnosť mali mať kedykoľvek bez oznámenia. Nad správnym poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb bude dohliadať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Právna norma by mala v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od apríla 2014.