Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V meste Koidu je po výtržnostiach pre ebolu zákaz vychádzania

Muž nakazený vírusom eboly leží na zemi 21. októbra 2014 v Port Loku. Úrady v Sierre Leone zaviedli v utorok zákaz vychádzania v meste Koidu po roztržke medzi mládežou a políciou týkajúcej sa podozrivého prípadu eboly, ktorá sa zvrhla do streľby, výtržníctva a nepokojov. Foto: TASR/AP

V Sierre Leone je hlásených 1200 úmrtí na ebolu z celkového počtu vyše 3400 nakazených - uvádzajú to najnovšie údaje OSN.

Freetown 22. októbra (TASR) - Úrady v Sierre Leone zaviedli v utorok zákaz vychádzania v meste Koidu po roztržke medzi mládežou a políciou týkajúcej sa podozrivého prípadu eboly, ktorá sa zvrhla do streľby, výtržníctva a nepokojov.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Líder miestneho občianskeho združenia uviedol, že videl najmenej dve telá so strelnými poraneniami. Šéf miestneho policajného oddelenia oznámil, že mladí ľudia strieľali brokovnicami do policajtov, ale poprel, že bol niekto zastrelený.

Zrážky len zdôraznili napätie v Sierre Leone, kde sa vláda snaží zvládnuť najhoršiu zaznamenanú epidémiu eboly. V Sierre Leone je hlásených 1200 úmrtí na ebolu z celkového počtu vyše 3400 nakazených - uvádzajú to najnovšie údaje OSN.

Veliteľ policajného oddelenia v Koidu informoval, že nepokoje a výtržníctvo sa začali, keď bývalý mládežnícky líder odmietol dať zdravotníckym predstaviteľom povolenie, aby odviedli jeho 90-ročnú starú matku na testy na ebolu.

Okresný zdravotnícky predstaviteľ Manso Dumbuya oznámil, že kvôli nepokojom musel opustiť nemocnicu. Okres Kono bohatý na diamanty, v ktorom sa nachádza aj mesto Koidu, nemá centrum pre liečbu eboly a pacientov odvážajú do susedných okresov Kenema alebo Kailahun.

Keďže prípady eboly sa vyskytli už aj na Západe a hrozia ďalšie desaťtisíce nakazených v západnej Afrike, svet stupňuje opatrenia v boji proti nebezpečnej chorobe.

Nedostatok dôvery medzi verejnosťou a vládami v západnej Afrike sťažuje snahy o zvládnutie nákazy, ktorá už usmrtila tento rok vyše 4500 ľudí, väčšinou v Libérii, Sierre Leone a Guinei.