Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zo Sierry Leone priviezli španielskeho misionára nakazeného ebolou

Prevoz ebolou nakazeného španielskeho kňaza Manuela Garciu Vieju Foto: TASR

Viejo (69) je druhým španielskym misionárom, ktorý sa nakazil týmto smrtiacim vírusom.

Madrid 22. septembra (TASR) - Španielskeho kňaza, ktorý sa v západoafrickej Sierre Leone nakazil vírusom ebola, previezli dnes letecky do španielskej metropoly Madrid, kde ho hospitalizovali. Informovala o tom agentúra Reuters.

Manuela Garciu Vieju, riaditeľa pre liečebnú činnosť nemocnice Juan de Dios v sierraleonskom meste Lunsar, prepravili do Madridu na palube vojenského sanitného lietadla dnes niekoľko minút po 03.00 h.

Z letiska ho previezli do nemocnice Carlosa III. Podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva Viejo po tom, ako u neho diagnostikovali ebolu, vyslovil želanie podstúpiť liečbu v Španielsku.

Viejo (69) je druhým španielskym misionárom, ktorý sa nakazil týmto smrtiacim vírusom. Prvým bol 75-ročný Miguel Pajares, ktorého s ebolou previezli do španielska z Libérie. Napriek liečne experimentálnym liekom ZMapp však 12. augusta ochoreniu podľahol.

Vírus eboly sa šíri kontaktom s telesnými tekutinami infikovanej osoby a jej prvými príznakmi sú náhly vzostup teploty, slabosť, bolesti svalov, bolesti hlavy a bolesti v krku. Je pomenovaný po rieke Ebola v Konžskej demokratickej republike (predtým Zair), kde bolo ochorenie po prvý raz identifikované.