Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Šírenie eboly môže eskalovať do katastrofálnych ekonomických rozmerov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Varuje Svetová banka s tým, že jej šírenie sa musí urýchlene zastaviť.

Washington 22. septembra (TASR) - Svetová banka varovala, že ekonomické dôsledky epidémie ebola v Západnej Afrike sa môžu rozvinúť do "katastrofálnych rozmerov", ak sa šírenie vírusu nezastaví. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Ak ďalšie krajiny v subregióne západnej Afriky neurobia rovnaké opatrenia, aké už urobili Senegal a Nigéria, čo znamená mať situáciu pod kontrolou, náklady budú omnoho, omnoho vyššie," povedal v rozhovore pre Bloomberg v hlavnom meste Zambie Lusaka hlavný ekonóm SB pre Afriku Francisco Ferreira. Svetová banka ešte v priebehu minulého týždňa uviedla, že ebola môže len Guineu, Libériu a Sierra Leone, čo sú tri vírusom najviac zasiahnuté krajiny, stáť do konca budúceho roka okolo 809 miliónov USD (629,82 milióna eur).

Prezident Ghany John Dramani Mahama v tejto súvislosti kritizoval reakciu medzinárodného spoločenstva na epidémiu. Ako povedal v nedeľu 21. septembra v New Yorku v rozhovore pre Bloomberg, epidémia môže znížiť hrubý domáci produkt v dotknutom regióne zhruba o 3,6 %. Financie, ktoré prisľúbili medzinárodní donori, zatiaľ neprišli a "panická reakcia" v podobe zatvárania hraníc a rušenia letov aerolíniami najviac zasiahnuté ekonomiky ešte viac poškodzuje.


Nemecko hľadá v armáde dobrovoľníkov pre boj s ebolou v západnej Afrike

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová vyzvala dnes obežníkom vojakov a civilných zamestnancov armády, aby sa "dobrovoľne prihlásili" na prácu na klinike, ktorú chce Berlín zriadiť v západnej Afrike v rámci boja s ebolou.

Informovala o tom agentúra Associated Press (AP), ktorá dodala, že smrteľná choroba už počas terajšej epidémia zabila vyše 2600 ľudí.

Ministerka ubezpečila potenciálnych dobrovoľníkov, že dostanú riadny výcvik i finančnú kompenzáciu a "v prípade núdze sa môžu spoľahnúť, že budú dopravení späť do Nemecka". Nespresnila, koľko ľudí bude potrebovať plánovaná klinika s 50 lôžkami.

Tritisíc vojakov, ktorých vysielajú do západnej Afriky Spojené štáty, nie sú dobrovoľníci. V Afrike majú pomáhať pri zriaďovaní záchytných zdravotníckych centier a školiť miestnych lekárov, dodala AP.