Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SKSaPA: Návrh štátneho rozpočtu s vyššími platmi zdravotníkov nepočíta

Ilustračné foto Foto: TASR/S. Písecký

Vedenie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek preto vyzvalo vládu, aby dala na zdravotníctvo na budúci rok viac.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Návrh štátneho rozpočtu nepočíta podľa sesterskej komory so sľubovaným budúcoročným zvýšením platov zdravotníkov. Súčasný návrh výšky platby za poistencov štátu na jej vykrytie nepostačí, upozorňuje. Vedenie komory preto vyzvalo vládu, aby dala na zdravotníctvo na budúci rok viac.

"Vyzývam členov kabinetu Roberta Fica, aby upravili rozpočet na zdravotníctvo tak, aby bola avizovaná úprava platov zdravotníckych pracovníkov garantovaná po celý rok 2016, a nielen do blížiacich sa parlamentných volieb. Zároveň však treba prijať taký systém odmeňovania, aby sa zvýšenie miezd dotklo všetkých zdravotníkov a ukončila sa tak jedna veľká trauma v slovenskom zdravotníctve," uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Podľa člena Rady a riaditeľa kancelárie komory Milana Laurinca navrhovaná úprava miezd zdravotníkov nereflektuje na zvýšené príjmy z lepšieho výberu daní. Poukazuje, že vláda radšej znižuje DPH na mäso, ako by zabezpečila dôstojnú životnú úroveň a sociálne istoty zdravotníkov.

"Minister zdravotníctva Viliam Čislák hazarduje so zdravotníckymi pracovníkmi, keď napriek nesúhlasu stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve predložil do parlamentu zákon, ktorý nemá ich podporu, rozdeľuje a dehonestuje. Obávame sa, že sa zopakuje situácia spred troch rokov, kedy naše mzdy neboli garantované," doplnil na margo plánovanej úpravy miezd zamestnancov nemocníc.

Platba za poistencov štátu má byť na budúci rok vyššia, sadzba má vzrásť z tohtoročných 4,16 na 4,30 percenta. Štát by mal tak za asi 3,1 milióna svojich poistencov, ako sú deti a dôchodcovia, zaplatiť na preddavkoch 1,38 miliardy eur. Podľa informácií TASR minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) s týmto číslom nie je spokojný a chcel by presadiť vyššiu platbu, a to aspoň na úrovni 4,6 percenta. Zdravotníctvo bude na budúci rok potrebovať viac peňazí na platy zdravotníkov. Táto položka robila problém aj v tomto roku, zdravotníctvo preto ide štát dofinancovať sumou 81 miliónov eur.

Fakt, že návrh rozpočtu nepočíta s budúcoročným zvýšením platov zdravotníkov, kritizujú aj pacientske organizácie. "Máme obavy, že chýbajúce peniaze si lekári opäť budú pýtať od ľudí," uvádza v stanovisku Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP).

Do štátnej pokladnice pošlú podľa organizácie najviac peňazí zarábajúci ľudia. "Zamestnanci a podnikatelia sa na lieky a liečbu deťom, dôchodcom a zdravotne ťažko postihnutým pozbierajú sumou vyššou o 125 miliónov eur ako doposiaľ," upozorňuje.

Štát podľa AOPP načrie do peňaženiek zarábajúcich ľudí aj pre zvýšenú odvodovú odpočítateľnú položku, cez ktorú si majú nemocnice vykryť vzniknuté náklady spojené s tohtoročným zvyšovaním platov zdravotníkov. "Tá spôsobila v rezorte sekeru 82 miliónov eur a niekto ju zaplatiť musí," podotkla. Organizácii sa nepáči, že na okraj záujmu sa opäť dostali pacienti so zriedkavými chorobami či inovatívne lieky.