Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

SLK: Novela zákona vraj môže uvoľniť ambulancie pre privatizérov

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rada SLK preto vyzvala ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, aby sa zasadili o stiahnutie takýchto poslaneckých návrhov.

Bratislava 5. februára (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) sa obáva, že zmeny, ktoré by mala priniesť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, môžu umožniť uvoľnenie ambulancií pre privatizérov. Návrh na zrušenie povinnosti uzatvárať zmluvu so zdravotnou poisťovňou poistenca, ako aj zrušenie povinnosti poisťovne uzatvoriť zmluvu s poskytovateľom, ak má podpísanú dohodu aspoň s jedným jej poistencom má podľa SLK vysoko korupčný potenciál.

Rada SLK preto vyzvala ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, aby sa zasadili o stiahnutie takýchto poslaneckých návrhov. Ako dnes poukázal prezident SLK Marian Kollár, spomínaným návrhom môžu byť ohrozené nielen existenčné podmienky výkonu praxe lekára, má tiež dôjsť k obmedzeniu práva pacienta na slobodný výber lekára a zníženiu dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ak poslanci návrh prijmú, lekári sa chcú obrátiť na prezidenta SR Ivana Gašparoviča.



Šéf komory pripomenul, že spomínaný legislatívny návrh nehovorí o tom, akému lekárovi možno zrušiť zmluvu napríklad z pohľadu počtu pacientov, či na to, akú má odbornosť. "Je to skutočne na svojvôli tej poisťovne, a možno v budúcnosti len jednej poisťovne, nemáme vôbec žiadnu záruku, že jeden poskytovateľ o zmluvu príde a behom mesiaca, niekto druhý v tej istej ambulancii alebo vo vedľajších dverách neotvorí ambulanciu," podotkol Kollár. Takéto prípady mala komora evidovať napríklad v roku 2010.

Spomínaný návrh k novele zákona, o ktorej dnes rozhodujú poslanci Národnej rady SR, predložil poslanec Ladislav Andreánsky (Smer-SD). "Tento poslanecký návrh vnímame ako účelový a mocenský. Je v rozpore s nastúpeným trendom ministerstva zdravotníctva spolupracovať s odbornou verejnosťou a navodzuje dojem poruchy v komunikácii medzi ministerstvom a vládnymi poslancami," skonštatoval Kollár. Okrem toho kritizoval aj poslanecké návrhy k zákonu, ktoré hovoria o umožnení trojzmenných prevádzok v nemocniciach či znovuzavedení výmenných lístkov.