Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Viac ako tretina Slovákov má problém so spánkom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Existuje viacero diagnóz nespavosti. Niektoré extrémne prípady spadajú pod tzv. parasomnie.

Bratislava 14. marca (TASR) – Problémy so spánkom má viac ako tretina dospelých Slovákov. Najviac, asi 30 percent populácie trpí nespavosťou (insomnia), a šesť až 10 percent poruchami dýchania v spánku. Podľa predsedu Slovenskej spoločnosti spánkovej medecíny a pneumológa Imricha Mucsku krátkodobá nespavosť nie je závažný problém, ale ak nespavosť trvá viac ako tri mesiace, mal by človek vyhľadať špecialistu.

Ako uviedol, nespavosť sa prejavuje napríklad ťažkosťami pri zaspávaní, častým prebúdzaním alebo príliš skorým ranným zobudením, pričom pacient sa ráno necíti oddýchnutý. Insomnia môže výrazne znižovať kvalitu života, zvyšovať dennú únavu, spôsobovať ťažkosti s koncentráciou pozornosti. "Nespavosť je závažný fenomén, závažná diagnóza, pretože okrem psychických zmien, o ktorých vieme, to znamená, keď sa nevyspíme, máme poruchy nálad, poruchy pamäti, koncentrácie, sme psychicky menej výkonní, má dopad aj na kardiovaskulárny systém," dodal Mucska.

Existuje viacero diagnóz nespavosti. Niektoré extrémne prípady spadajú pod tzv. parasomnie. "Sú to napríklad nočné mory, námesačnosť, škrípanie zubami," vysvetľuje Mucska. Ako dodal, tieto parasomnie sa vyskytujú najmä v detskom a adolescentom veku. "Sú aj nové prejavy, ktoré môžu byť počas spánku. Je to napríklad novouznaná diagnóza parasomnie, ktorá spočíva v esemeskovaní alebo aj telefonovaní mobilným telefónom počas spánku u adolescentov," ozrejmil doktor. Dodal, že sms-ka je v tomto prípade bizarná a nedáva zmysel a až ráno po prebudení zistí dotyčný, že poslal sms.

Poruchy dýchania v spánku

Ďalším problémom sú poruchy dýchania v spánku. Tie môžu byť život ohrozujúce a môžu spôsobiť fatálnu arytmiu, akútny infarkt myokardu či náhlu cievnu mozgovú príhodu. Najčastejšími prejavmi porúch dýchania v spánku sú hlasité nepravidelné chrápanie a nadmerná denná spavosť, ranná bolesť hlavy, pocit sucha v ústach, porucha pamäti a koncentrácie či depresia. Častejšie postihujú obéznych ľudí. Problémové sú v tomto prípade svaly horných dýchacích ciest. "Spánkové poruchy dýchania sú najčastejšie u mužov. U mužov aj u žien sa tuk ukladá rovnako do oblasti hrdla, ale na to, aby došlo k zúženiu dýchacích ciest alebo uzatvoreniu dýchacích ciest počas spánku, je dôležité napätie svalstva horných dýchacích ciest. To napätie u žien je výraznejšie," ozrejmil Mucska.

Ako dodal, zdravé chrápanie má byť tiché, kontinuálne. "To znamená trvalé, najčastejšie v polohe na chrbte, menej na boku. Ak pacient chrápe v každej polohe, tak už treba venovať pozornosť tomu chrápaniu a najmä, ak je to chrápanie veľmi hlasité. Hlasité natoľko, že ruší partnera, alebo ak je to chrápanie, ktoré je prerušované," dodal.

Na Slovensku sa pacienti s problémami spánku liečia celkovo v 11 spánkových laboratóriách. Napríklad spánkové laboratórium Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) navštívi ročne 450 ľudí. Až 80 percent všetkých pacientov spánkového laboratória UNB sú muži vo veku 40 až 60 rokov. Pacienti sú tu hospitalizovaní dva až tri dni, lekári počas spánku vyšetrujú viacero parametrov ako elektroaktivitu mozgu, polohu tela či okysličenie krvi.