Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slováci vlani strávili na nemocničnom lôžku takmer osem dní

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Najdlhšia hospitalizácia sa v roku 2017 vyžadovala na oddeleniach medicíny drogových závislostí (49,1 dňa), neuropsychiatrie (47,3 dňa) a gerontopsychiatrie (47,0 dní).

Bratislava 15. septembra (TASR) – Slovenské nemocnice mali vlani k dispozícii 32.044 postelí. Na nemocničnom lôžku strávili Slováci priemerne 7,7 dňa. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NZCI). Najväčšia časť posteľového fondu sa nachádzala v útvaroch vnútorného lekárstva, psychiatrie, gynekológie a pôrodníctva a chirurgie.

"Najdlhšia hospitalizácia sa v roku 2017 vyžadovala na oddeleniach medicíny drogových závislostí (49,1 dňa), neuropsychiatrie (47,3 dňa) a gerontopsychiatrie (47,0 dní). Vykázaných bolo 1.004.283 hospitalizovaných, pričom postele boli využité na 69,1 percenta," uvádza NCZI. Centrum pripomenulo, že priemerný ošetrovací čas sa od roku 2001 znížil o 2,3 dňa.

Vlani bolo v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti, s výnimkou kúpeľov, po prepočítaní na 100.000 obyvateľov k dispozícii 588,7 postelí. V rámci krajov bolo podľa štatistiky NCZI najviac postelí v Bratislavskom, Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji.

Podľa údajov z databázy OECD (2016) sa Slovensko v rámci nemocničnej starostlivosti nachádzalo v prvej polovici rebríčka porovnávaných európskych krajín. Viac postelí malo Nemecko, ostatné krajiny V4 a Francúzsko. Najmenším počtom lôžok disponovalo Švédsko, Spojené kráľovstvo a Dánsko.

V posledných dňoch do slovenských nemocníc prichádzajú prvé nové lôžka v rámci obnovy postelí. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) pri tejto príležitosti pripomenula, že "kvalitná posteľ je dôležitou súčasťou liečby". Tieto postele už obsahujú tzv. antidekubitné matrace, teda tie, ktoré u pacientov zabraňujú vzniku preležanín.