Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenské zdravotníctvo má dostať víziu do roku 2030

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská už po svojom nástupe avizovala, že chce dať zdravotníctvu dlhodobejšiu víziu.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva chce dať zdravotnej politike smerovanie, ktoré by presiahlo viac ako jedno volebné obdobie. Do medzirezortného pripomienkového konania predložilo návrh Strategického rámca v oblasti zdravia pre roky 2013 až 2030. Má ísť o základný dokument, ktorý by smerovanie zdravotnej politiky určil v strednodobom a dlhodobom horizonte.

"Kľúčové rozhodnutia v zdravotníctve v minulosti boli často pripravované bez dostatočného porozumenia a identifikovania skutočných problémov. Ambíciou tohto dokumentu je na základe metodického postupu identifikovať reálne problémy slovenského zdravotníctva, nájsť merateľné ukazovatele a stanoviť dosiahnuteľné ciele do roku 2030," konštatuje sa v materiáli. Následne sa majú predstaviť nástroje pre ich dosiahnutie.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) už po svojom nástupe avizovala, že chce dať zdravotníctvu dlhodobejšiu víziu. "Verím, že každý z ministrov nastupoval s tým, že svoju predstavu a víziu má. Bohužiaľ, táto funkcia, a to nielen ministra zdravotníctva, je spájaná s politikou, tak sa potom venuje veľmi veľa času rôznym zmenám. Problém je v tom, že keby sme mali vytýčený jednotný cieľ a odchyľovali sa len v spôsobe jeho aplikácie, tak by sme išli aspoň trochu dopredu," povedala vlani v máji pre TASR Zvolenská.

Strategický rámec stanovuje priority v troch oblastiach zdravotníctva, a to ambulantnej a ústavnej zdravotnej starostlivosti a vo verejnom zdraví. "V rámci týchto priorít budú v priebehu rokov 2014 až 2016 postupne vytvorené detailné implementačné stratégie, ktoré budú podrobne popisovať spôsob dosiahnutia stanovených cieľových indikátorov," približuje sa v stratégii.

V prípade ambulantnej starostlivosti sa má napríklad zaviesť integrovaný model zdravotnej starostlivosti, ako aj zabezpečiť dopĺňanie systému zdravotníctva o všeobecných lekárov a špecialistov prostredníctvom rezidentského programu. Ten už ministerstvo predstavilo. Majú sa tiež zavádzať medicínske preventívne programy v predchádzaní ochorení.

Pri ústavnej zdravotnej starostlivosti stratégia počíta s redefinovaním typov nemocníc, ako aj rozsahu nimi poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Má sa tiež napríklad prehodnotiť počet akútnych lôžok a posilniť počet lôžok pre chronických pacientov. V oblasti verejného zdravia stratégia hovorí o realizácii programov v oblasti nemedicínskej prevencie spoločensky závažných chorôb a zdravotných rizík či zvyšovaní úrovne verejného zdravia u sociálne znevýhodnených komunít.

Strategický rámec nemá podľa ministerstva ambíciu zostávať do roku 2030 nemenným. "Preto je potrebné vnímať aj tento dokument ako dynamický materiál, ktorý môže byť v budúcnosti doplňovaný na základe nových poznatkov," pripomína sa v materiáli.