Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Špecialisti v SR zdokonaľujú systém vyšetrenia magnetickou rezonanciou

Magnetická rezonancia, ilustračné foto Foto: TASR/Martin Bauman

Nový prístroj môže byť využívaný pri sledovaní zhubnosti nádorov, poškodení mozgu alebo myokardu, ale aj v prípadoch nedokrvenia mozgu či pri hodnotení stavu pri skleróze multiplex.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Odborníci vyšetrili po prvý raz pacienta celotelovým skenom za pomoci magnetu, ktorý je sedemnásobne silnejší ako štandardné magnety. Pri bezbolestnom vyšetrení sú pacienti vystavení rádiofrekvenčným vlnám s frekvenciou podobnou bežným komerčným rádiám, priblížil aplikačný špecialista Martin Kavec. Softvér pre zariadenia magnetickej rezonancie sa vyvíja na Slovensku.

"Na diagnostiku rôznych ochorení najčastejšie slovenské zdravotnícke zariadenia používajú prístroje so silou magnetu 1.5T. Technologickou novinkou vo svete je celotelový sken človeka so silou 10.5T.," priblížil Kavec. Skenovanie tak podľa viacerých odborníkov posúva možnosti zobrazovania na novú úroveň.

Nový prístroj môže byť využívaný pri sledovaní zhubnosti nádorov, poškodení mozgu alebo myokardu, ale aj v prípadoch nedokrvenia mozgu či pri hodnotení stavu pri skleróze multiplex. "Je to nástroj, s ktorým chceme posunúť hranice zobrazovania funkcií mozgu," vysvetlil Kamil Ugurbil, riaditeľ Centra pre výskum magnetickej rezonancie (CMMR) a profesor na lekárskej fakulte University of Minnesota.

Nový 10.5 T prístroj môže priniesť priamy pohľad na patologické procesy pri nádorových ochoreniach, ischemickom poškodení mozgu alebo myokardu, v prípadoch nedokrvenia či pri hodnotení stavu pri skleróze multiplex.