Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí vedci skúmajú reumu spolu s britskými odborníkmi

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Bratislava 26. júna (TASR) - Slovenskí vedci rozbehli pri výskume reumy spoluprácu s britskými kolegami. K skúmaniu tejto choroby, ktorou na Slovensku trpí asi 50.000 ľudí, tak prispeje napríklad profesorka Rose Zamoyska z Univerzity v Edinburghu alebo profesor Alan Ebringer z londýnskej King's College.

Od roku 2009 odborníci z Molekulárno-medicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (MMC SAV) a Národného ústavu reumatických chorôb skúmali toto ochorenie s vedcami z Viedenskej lekárskej univerzity v rámci projektu RASGENAS (Gény zvyšujúce riziko vzniku reumatoidnej artritídy v rakúskej a slovenskej populácii). Ten sa ukončil dnešnou konferenciou v Bratislave.

Podľa riaditeľa MMC SAV Richarda Imricha sa počas trvania projektu podarilo zmobilizovať slovenských reumatológov na väčšiu spoluprácu. "To považujem za mimoriadne cenný úspech," zhodnotil na dnešnej tlačovej konferencii Imrich. Okrem toho vedci vytvorili databázu s takmer 1200 ľuďmi, u ktorých analyzovali genetické markery ochorenia. To isté robia rakúski spolupracovníci. "Keď to dáme dokopy, budeme mať vzorku vyše 2000 ľudí, ktorá je už veľmi reprezentatívna. Dali sme dokopy veľmi slušný východiskový materiál pre ďalšiu spoluprácu," doplnil.

Vo výskume sa vedci zameriavajú najmä na to, ako reumatoidná artritída vzniká. Ak však podľa Imricha zistia, čo je pôvodom ochorenia, je to zároveň cesta k tomu, ako to riešiť.

RASGENAS bol realizovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce. Vedci mali k dispozícii 600.000 eur.