Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku každoročne pribúda 20.000 pacientov s cukrovkou

Ilustračné foto Foto: ViaDIA.sk

Ak je príčinou zlyhanie imunitného systému organizmu, ide o diabetes prvého typu, ktorého vznik sa nedá ovplyvniť, pretože má genetický základ.

Bratislava 13. marca (TASR) - Na Slovensku trpí cukrovkou asi 400.000 ľudí, pričom každoročne pribúda 20.000 nových pacientov. Celosvetovo má ochorenie diabetes mellitus vyše 380 miliónov ľudí, predpokladá sa, že o 20 rokov sa ich počet zvýši až na 590 miliónov. Aj preto sa cukrovka nazýva pandémiou tretieho tisícročia.

Ak je príčinou zlyhanie imunitného systému organizmu, ide o diabetes prvého typu, ktorého vznik sa nedá ovplyvniť, pretože má genetický základ. Prejaví sa často už v detskom veku a jeho liečba je od začiatku spojená s injekčnou aplikáciou inzulínu. Diabetes druhého typu sa týka 90 percent pacientov s touto diagnózou a je získaný, vyplýva z informácií, ktoré poskytla agentúra Advantage. Súvisí hlavne so zlou životosprávou, s nedostatkom pohybu, s nesprávnymi stravovacími návykmi a neraz aj s obezitou. Často sa neprejavuje žiadnymi príznakmi. „Ja som dostala cukrovku zo šoku. V roku 2005 som mala haváriu a ako reakcia na stres sa u mňa o dva týždne objavil diabetes," povedala o svojej skúsenosti pacientka, ktorá týmto ochorením trpí už deväť rokov.

Cukrovka druhého typu sa kedysi objavovala len u seniorov, preto sa zvykla nazývať starecká cukrovka. Podľa diabetologičky Zuzany Némethyovej je dnes situácia celkom iná. „V súčasnosti trpia diabetom druhého stupňa najmä ľudia nad 45 rokov, no stále častejšie postihuje aj tridsiatnikov a čo je alarmujúce, máme aj detských pacientov s touto diagnózou," uviedla lekárka. Aj počet diabetikov stúpa, na druhej strane sa podľa nej výrazne zlepšuje liečba a pribúdajú nové lieky.

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, ktorého symptómom je vysoká hladina glukózy v krvi. Príčinou je poškodenie buniek podžalúdkovej žľazy, pankreasu, ktoré za normálneho stavu produkujú inzulín. Iba vďaka tomuto hormónu dokáže glukóza ako zdroj energie preniknúť až do vnútra bunky. Pri jeho absencii dochádza v organizme k poruchám spracovania cukrov a zároveň je narušený metabolizmus tukov a bielkovín. Ochorenie navyše vážne poškodzuje cievny systém, preto diabetikov častejšie ako zvyšok populácie ohrozuje srdcový infarkt, mozgová príhoda, strata zraku, postupné zhoršovanie funkčnosti obličiek, postihnutie nervov a amputácia nohy, keďže sa nehoja chronické rany.