Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Aj Slovensko si pripomína Európsky deň práv pacientov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Asociácia poukazuje, že neznalosť a nerešpektovanie pacientskych práv je v slovenskom zdravotníctve dlhodobým problémom.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Aj Slovensko si pripomenie dnešný Európsky deň práv pacientov. Ten sa každoročne koná 18. apríla a tento raz je venovaný pomoci pacientom s chronickými chorobami. Na Slovensku sa akcia koná pod patronátom Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). Pri tejto príležitosti zorganizuje 29. mája konferenciu o úlohe občianskych združení pri pomoci pacientom s chronickými chorobami.

Asociácia poukazuje, že neznalosť a nerešpektovanie pacientskych práv je v slovenskom zdravotníctve dlhodobým problémom. "Právo pacientov byť dostatočne informovaný o svojej chorobe a možnostiach liečby je u nás bohužiaľ veľmi zanedbávané. Práve pri chronických pacientoch sú takéto informácie veľmi dôležité," uviedla prezidentka AOPP Eva Madajová.

Zdravotníctvo má zaostávať aj pri rešpektovaní času pacientov a predchádzaniu zbytočnému utrpeniu a bolesti. Ako konštatovala Madajová, problémy vznikajú v dôsledku nedostačujúcich kapacít v nemocniciach pre niektoré zdravotné výkony. Dôkazom majú byť čakacie listiny na operácie aj pre pacientov s chronickými bolesťami a chorobami.

Ochrana práv pacientov je definovaná v Európskej charte práv pacientov. Tá bola predstavená v roku 2002 v Bruseli a zastrešuje všetkých pacientov bez rozdielu pôvodu, spoločenského postavenia alebo závažnosti ich ochorenia. Charta vznikla na prevenciu a potláčanie nesprávneho zaobchádzania s pacientmi v krajinách Európskej únie. Obsahuje 14 základných práv, medzi inými aj právo na výber lekára a liečebného postupu, či právo na rešpektovanie pacientovho času.