Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskí odborníci odhalia fetálny alkoholový syndróm u detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Príčinou vzniku syndrómu u detí je intoxikácia alkoholom počas tehotenstva.

Bratislava 18. februára (TASR) – Diagnostikovať fetálny alkoholový syndróm u detí možno už aj na Slovensku. Niekoľkoročnú prípravu v tejto oblasti ukončili tento rok 15 sociálni pracovníci a psychológovia.

Príčinou vzniku syndrómu u detí je intoxikácia alkoholom počas tehotenstva. Ročne sa s ním na Slovensku narodí asi 250 bábätiek, upozornili odborníci. Diagnostiku a terapiu doteraz ponúkali okolité krajiny.

"Najčastejšou cieľovou skupinou sú deti žijúce v náhradných rodinách a deti v ústavnej starostlivosti," informovala TASR Denisa Vidová z nadácie Petra Dvorského, ktorá školenia podporila. Spolupracovala pritom s predsedníčkou poľskej Nadácie Fastryga Malgorzatou Kleckou, ktorá školenia viedla. Projekt podporil v prvom stupni vzdelávania aj Úrad vlády SR.

Deti s fetálnym alkoholovým syndrómom majú zníženú schopnosť čítať, hláskovať, počítať, trpia adaptačnými poruchami či môžu byť precitlivené. "Málo citlivé môžu byť aj na vizuálne, dotykové, chuťové podnety, majú aj problémy s rovnováhou a koordináciou motoriky," povedala terapeutka Katarína Sipos. Správnym prístupom u detí možno zmierniť príznaky až natoľko, že sú v dospelosti schopné plnohodnotného života.