Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovensko má proti osýpkam kolektívnu imunitu

Foto: vylecit.cz

Toto ochorenie je rozšírené vo viacerých európskych krajinách, v Berlíne naň pred pár dňami zomrelo 18-mesačné dieťa.

Bratislava 26. februára (TASR) – Na Slovensku sa momentálne nenachádza žiaden pacient s osýpkami. Toto ochorenie je rozšírené vo viacerých európskych krajinách, v Berlíne naň pred pár dňami zomrelo 18-mesačné dieťa.

"Posledný prípad domáceho ochorenia na osýpky je z roku 1998. Neskôr sme zaznamenali len importované prípady, ktoré sa nešírili ďalej. Naposledy šlo o jednu osobu v roku 2012," povedala pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.

Osýpky sa na Slovensku podarilo eliminovať dlhodobým celoplošným očkovaním, čím sa vytvorila kolektívna imunita. Tá sa podľa Skalickej nenachádza vo viacerých európskych krajinách, očkovanie je tam dobrovoľné. Ochorenie podľa Európskej kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) najviac postihuje Rusko, Grécko (obe krajiny po takmer 5300 prípadov) Bosnu a Hercegovinu (5340), Taliansko (1700), stredoázijské Kirgizsko(7500) a počet prípadov rýchlo stúpa aj v nemeckom Berlíne (609).

Zaočkovanosť detí dosiahla minulý rok na Slovensku v základnom očkovaní 96,6 percenta a v preočkovaní 98,1 percenta. Šírenie osýpok sa u nás podľa Skalickej nedá vylúčiť v prípade, ak zaočkovanosť klesne pod odporúčanú 95-percentnú hranicu. Do úvahy vzala cestovanie a zvýšenú migráciu ľudí.

WHO odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky, čo Slovensko spĺňa. Proti osýpkam sa na Slovensku začalo očkovať v roku 1969. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života.

Osýpky sa prenášajú vzduchom a patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Spôsobujú pneumónie, bronchopneumónie, encefalitídy a otitídy. Šíria sa najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. "Pred zavedením očkovania na Slovensku lekári ročne evidovali tisíce ochorení s početnými komplikáciami a úmrtiami," dodala Skalická.