Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slovenskú komoru sestier a pôrodných asistentiek opäť povedie Lazorová

Na snímke prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová Foto: TASR/Erika Ďurčová

Delegátky ju opätovne zvolili do funkcie na dvojdňovom sneme v Žiline.

Žilina 29. apríla (TASR) – Prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) bude na najbližšie štyri roky Iveta Lazorová, ktorú delegátky na dvojdňovom sneme (28. a 29. 4.) v Žiline opätovne zvolili do funkcie.

Na sneme sa podľa Lazorovej zúčastnilo 212 delegátov z celého Slovenska a o post prezidentky SK SaPA sa uchádzali dve kandidátky. "Z celkového počtu 209 odovzdaných hlasov som získala 166, čo je viac ako pred štyrmi rokmi, keď som získala 135 hlasov. Teší ma, že delegáti snemu ocenili činnosti, ktoré rada urobila v prospech sesterského stavu a v prospech ošetrovateľstva. A pevne verím, že nastavené stratégie v rámci komory dokážeme v čo najskoršom čase vyriešiť tak, aby sa stav sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku ocitol v lepšej situácii," povedala dnes na tlačovej konferencii po sneme prezidentka SK SaPA.



Doplnila, že komoru sa za posledné štyri roky podarilo finančne stabilizovať, vybudovať dobre fungujúci tím, zlepšiť komunikáciu s členmi, ako aj s odbornou a laickou verejnosťou. "Teší ma, že sestry a pôrodné asistentky sa učia presadzovať svoje práva. Sme aktívni v spolupráci s odborom ošetrovateľstva na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR, participujeme na projektoch MZ SR a máme veľmi dobrú zahraničnú spoluprácu so združeniami sestier," podotkla Lazorová

Prezidentka SK SaPA chce pokračovať v nastavenej stratégii a viac zapájať odborníkov v ošetrovateľstve do projektov MZ SR či do prípravy klasifikačných systémov pre E-health. "Na pozície manažérov v ošetrovateľstve by som chcela presadzovať nielen vzdelaných, ale aj kvalitných ľudí. V neposlednom rade by som chcela podporovať odbory u zamestnávateľov, byť im k dispozícii, ak to potrebujú. Nemôžeme stále riešiť odmeňovanie, na to majú byť odborové organizácie. Ale keďže ich nemáme, musíme to robiť my, lebo naši členovia to od nás žiadajú," uviedla Lazorová.

Za hlavné dôvody nespokojnosti sestier a pôrodných asistentiek považuje nízku mzdu, prepracovanosť a minimálnu podporu zamestnávateľov pri sústavnom vzdelávaní. Vyplynulo to podľa nej z prieskumu, ktorý robila komora v štvrtom štvrťroku 2016 na reprezentatívnej vzorke 2298 sestier a pôrodných asistentiek. "Sestry od šéfa rezortu zdravotníctva v roku 2017 očakávajú prvé návrhy na riešenie nedostatku sestier či možnosti motivácie, prečo by ľudia mali pracovať v povolaní sestra a pôrodná asistentka. Je potrebné prijať čo najrýchlejšie opatrenia, aby sa v slovenskom zdravotníctve stabilizovala situácia so sestrami a pôrodnými asistentkami. A aby ich prácu chcelo robiť viac mladých ľudí," dodala prezidentka SK SaPA.