Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku sa transplantuje málo orgánov, zmeniť to má nový program

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo avizuje i podporu zavedeniu nových terapeutických výkonov v transplantológii.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Na Slovensku sa v porovnaní s európskymi krajinami transplantuje málo orgánov. Kým v SR dosahuje priemerný počet darcov orgánov 13,1 na milión obyvateľov, vo vyspelých krajinách EÚ je to 20,3. Ministerstvo zdravotníctva to chce zmeniť novým národným transplantačným programom. Jeho cieľom je okrem iného zaviesť odmeny za prácu, ktorá predchádza samotnej transplantácii orgánov.

"Zvýšením počtu transplantácií orgánov by došlo k zníženiu nákladov na liečbu terminálneho zlyhávania orgánov," poukazuje v návrhu programu ministerstvo zdravotníctva. Pripomína, že nárast počtu transplantácií závisí od odberových aktivít orgánov od darcov, s čím súvisí aj uvedené financovanie odberov orgánov od darcov.

Ministerstvo avizuje i podporu zavedeniu nových terapeutických výkonov v transplantológii. Má ísť napríklad o transplantáciu pečene u detských pacientov, ako aj rozvoj transplantačnej liečby diabetes mellitus formou transplantácie pankreasu.

Situácii má pomôcť aj mediálna kampaň Slovenskej transplantologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti, realizovaná pod záštitou ministerstva. Tá pripomína, že jeden darca môže darovaním orgánov, ako sú napríklad srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas, zachrániť život až siedmim ľuďom. Na orgánovú transplantáciu čaká na Slovensku stále viac ako 400 pacientov, ktorých život závisí od darcov orgánov.

Návrh národného transplantačného programu s výhľadom do roku 2022 sa zaoberá aj transplantáciou tkanív a kmeňových buniek. Zatiaľ čo orgány sa odoberajú prevažne od zomrelých darcov, kmeňové, najmä krvotvorné kmeňové bunky, sa odoberajú vždy od živých darcov. Ministerstvo upozorňuje, že v súvislosti s transplantáciami tkanív a buniek nie je zatiaľ v SR komplexne zavedený systém kvality a bezpečnosti tkanivových zariadení.

Slovensko musí preto najprv premietnuť do svojej legislatívy európske normy, následne sa plánuje zavedenie kontroly a inšpekcie týchto zariadení. Ministerstvo považuje tiež za nevyhnutné obnovu a vybavenie tkanivových zariadení a pracovísk vykonávajúcich transplantáciu tkanív a buniek.

Plnenie národného transplantačného programu si tento rok vyžiada 100.000 eur z rozpočtu ministerstva. Polovica je určená pre Centrálnu tkanivovú banku pri Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Bratislave, zvyšok má slúžiť na vyškolenie inšpektorov tkanivových zariadení. Následné financovanie programu sa má riešiť priebežne.