Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Za pacientov so srdcovocievnymi ochoreniami chce bojovať nová únia

Ilustračné foto Foto: TASR/Archív

Prežívanie pacientov s niektorými srdcovocievnymi ochoreniami je na Slovensku najnižšie spomedzi všetkých krajín OECD.

Bratislava 5. februára (TASR) - Nepriaznivé štatistiky v oblasti srdcovocievnych ochorení, ktoré sa na Slovensku podpisujú pod vyše polovicu úmrtí, podnietili vznik nového občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce. Jej zakladajúcimi členmi sú významné osobnosti medicíny na Slovensku, ktoré sa liečbe kardiovaskulárnych ochorení venujú celý život, ako aj pacienti. Ako poznamenal prezident združenia Peter Kollárik, práve dôvera medzi pacientmi a lekármi je najdôležitejšia.

"Založená únia má ambíciu podieľať sa na zlepšení zdravotnej starostlivosti pre pacientov s ochoreniami srdca a ciev, chceme sprostredkovať blízky vzťah medzi lekármi, pacientmi, ich blízkymi tak, aby sme zlepšili prognózu pacientov," povedal jeden zo zakladajúcich členov OZ internista, profesor Andrej Dukát. Upozornil, že kardiovaskulárne ochorenia predstavujú na Slovensku zásadný problém. Únia sa chce preto zasadzovať za lepšiu liečbu pacientov, ako aj podieľať sa na tvorbe legislatívy. Zároveň si dáva za cieľ zlepšiť "naštrbený" vzťah medzi lekármi a pacientmi.

Pilotným projektom Únie pre zdravšie srdce bude pacientsky telefonický prieskum pod názvom: "Nebojte sa povedať to nahlas". Ten potrvá od februára do apríla. Dotazník bude obsahovať niekoľko otázok zameraných na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, dostupnosť vyšetrenia v kardiologickej ambulancii, komunikáciu so zdravotníckym personálom, dostupnosť liekov a dostupnosť modernej liečby na Slovensku.

Prežívanie pacientov s niektorými srdcovocievnymi ochoreniami je na Slovensku najnižšie spomedzi všetkých krajín OECD. Únia pre zdravšie srdce chce túto situáciu zmeniť a realizovať preto i celoslovenské aktivity zamerané na podporu prevencie, zníženie výskytu a úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia na Slovensku. Verejnosť môže už v súčasnosti informácie o chorobe, liečbe či rady pre pacientov nájsť na web stránke združenia www.presrdce.eu.

Ako poukázala kardiologička docentka Eva Gonçalvesová, výdavky na lieky na srdcovocievne ochorenia na Slovensku klesajú. Naproti tomu, doplatky pacientov na liečbu kardiovaskulárnych ochorení rastú, a priemerný doplatok na jedno balenie je najvyšší v porovnaní s liekmi na iné ochorenia. Až tretina pacientov užíva lieky na kardiovaskulárne ochorenia, avšak podiel výdavkov na tieto lieky je 17 percent zo všetkých liekov na predpis.