Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štát uvoľní peniaze pre nemocnice na platy zdravotníkov, tvrdí Čislák

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák počas tlačovej konferencie k aktuálnym témam v rezorte v Bratislave, 10. decembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Tie sa musia popasovať so zákonným zvyšovaním platov lekárov, rastom minimálnej mzdy či záväzkami z kolektívnej zmluvy.

Bratislava 23. februára (TASR) - Štát dá nemocniciam peniaze na tohtoročné vyššie platy zdravotníkov. Tie sa musia popasovať so zákonným zvyšovaním platov lekárov, rastom minimálnej mzdy či záväzkami z kolektívnej zmluvy. "Bude to taká suma, aká bude potrebná," potvrdil TASR minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD).

Uvoľnenie peňazí pre zdravotníctvo už podľa jeho slov odobrilo aj ministerstvo financií. "Dohodli sme sa, že budú uvoľnené v takej miere, ako je potrebné." Termíny ani sumy Čislák konkretizovať nechce. Naznačil však, že na tento účel sa nevyužije rezerva 50 miliónov eur v štátnom rozpočte. Rovnako to, že peniaze by sa do systému mohli uvoľňovať postupne.

Šéf rezortu tvrdí, že nemocnice v súčasnosti majú prostriedky na výplaty zamestnancov. Ďalšie majú byť vtedy, keď ich budú potrebovať, o čom podľa svojich slov ubezpečil na rokovaniach aj zástupcov nemocníc.

Desiatky malých a stredných nemocníc v posledných týždňoch viackrát upozornili, že na tohtoročný rast platov zdravotníkov im chýba asi 20 miliónov eur. Zdôrazňujú, že, ak nedostanú od zdravotných poisťovní viac peňazí, budú zatvárať oddelenia a prepúšťať.

Zo zdravotných poisťovní im viac finančných prostriedkov zatiaľ dala iba štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to na prvý kvartál tohto roku. Viac peňazí pre nemocnice avizovala minulý týždeň aj súkromná Dôvera, konkrétne čísla však majú závisieť od výšky dofinancovania od štátu.